Licio: Cooling experience onder een terrasoverkapping

Jente Verlaak

Master Productontwikkeling
2019 — 2020

ontwerp

promotoren
Johan Neyrinck
Lennert Maerschalck

LICIO: COOLING EXPERIENCE
ONDER EEN TERRASOVERKAPPING

Licio is het resultaat van een onderzoek naar mogelijke oplossingen om het thermisch comfort aangenamer te maken onder een terrasoverkapping tijdens warme zomerdagen.

Door de trend van steeds hogere temperaturen tijdens de zomermaanden kunnen we minder genieten van aangenaam buiten ontspannen op het terras. Aan dit probleem biedt Licio een oplossing. Licio is een innovatieve zij-invulling gebaseerd op de manier waarop planten koelen. De zij-invulling bestaat uit terracotta bladeren die met een clip aan staalkabels zijn verbonden. Over de “bladeren” stroomt er water. Zo wordt er een dynamische schaduw gecreëerd en met gecollecteerd regenwater wordt de luchttemperatuur verlaagt.

Deze natuurlijke elementen verhogen het buitengevoel en dus ook het rustgevende effect van de natuur. Door de terrasoverkapping van Renson ontstaat er een natuurlijke lucht circulatie. Licio vormt zo een ecosysteem geïnspireerd op de natuur. Hierdoor wordt de gespendeerde tijd op het terras, tijdens warme zomerdagen, comfortabel en rustgevend.

CL1R1SZ