Het Eiland & De Familistère: Een Retrospectieve 

Jayne Viroux

Master Architectuur
2022 — 2023

studio
Het Eiland en de Familistère

promotoren
Koen Van Bockstal

Het Eiland & De Familistère: Een Retrospectieve 

Gezinsvriendelijk, gestapeld wonen op ‘t Eilandje’ in de stad Antwerpen vormde de uitdaging voor onze masterproef. Tijdens het eerste semester lag de focus op een historisch onderzoek van onze site en ons onderwerp. Dit historisch onderzoek hielp ons de context te begrijpen en was het uitgangspunt voor de verdere uitwerking van het project.

Het vooronderzoek richtte zich op 5 concepten die we grondig hebben onderzocht en mee hebben genomen als leidraad binnen het project. Aan de hand van 5 case-studies hebben we deze 5 thema’s onderzocht en vervolgens toegepast op ons eigen project. De verschillende casestudies waren zowel van gebouwen op de site als van een reeks gebouwen die ons relevant leken voor het project. Zo onderzochten we gebouwen als het Piraeusgebouw, Spaarndammerhart, Casa de las Flores, de Hanzennatie en de Familistère.

Het vertrekkende concept voor het ontwerp van de masterproef is de kwaliteit van de leegte. We stellen de buitenruimte voorop in het ontwerpproces en vertrekken vanuit wat we ongebouwd willen laten. Gezinsvriendelijk, gestapeld wonen vereist een dergelijke kwaliteit van de buitenruimte om het gebrek aan een tuin in de stad te compenseren. Naar onze mening is een kwalitatieve buitenruimte een ruimte die kan worden toegeëigend, waar kinderen kunnen spelen en waar mensen samen kunnen eten en ontspannen. Daarbij kan een buitenruimte ontmoetingen stimuleren die goed zijn voor ons sociale welzijn. Ten slotte ligt de focus in het project ook op concepten als coherente diversiteit en de gradaties prive-collectief-publiek.

Contact

Jayne Viroux​
jayneviroux@hotmail.com 

CL1R1SZ