Stadsleven – hoeklandmark

Jasmien Schreiber

Master Architectuur
2019 — 2020

studio
STADSONTWERP

promotoren
Dirk Janssen
Christiaan Mys

STADSLEVEN – HOEKLANDMARK

Het chaotische stratenpatroon en het gebrek aan herkenningspunten maakt van Borgerhout een labyrint. Tijdens het verdwalen in Borgerhout kom je weinig plekken tegen om te ontdekken. Het is dus geen aangenaam doolhof. Door herkenningspunten toe te voegen in het stadsweefsel wordt de stad leesbaar en komt het gevoel voor ruimtelijke oriëntatie terug. In dit project wordt een levendige hoeklandmark toegevoegd.

Een bouwblok in het noorden van Borgerhout wordt als ontwerpcasus gebruikt om een strategie uit te werken die op meerdere plekken toegepast zou kunnen worden. De strategie om de stad lees- en leefbaar te maken speelt zich af op de hoek van een bouwblok, wat een prominente plaats in de stad is. Het is een plek waar wegen, maar ook leven samenkomt.

Op de hoek komt een nieuw project met herkenbare architectuur die een publiek plein omarmt in het binnengebied. Een sculpturaal volume maakt de omarming van dit plein af en wordt de trekpleister van het ontwerp. Verder worden verschillende functies zoals wonen, werken en commerciële functies gecombineerd met verschillende bevolkingsgroepen door een variatie aan woontypes. Bestaande rijwoningen worden gelijkmatig vervangen door nieuwe rijwoningen die zich rond een collectieve tuin vormen.

Het project neemt bestaande woningen weg, maar geeft de stad veel in de plaats terug. Een micro centrum komt tot stand met een stedelijk plein, een groen binnengebied, nieuwe werkplekken en kwalitatieve woningen.

Contact

Jasmien Schreiber
schreiber.jasmien@hotmail.com

CL1R1SZ