TINTU

Janne Roels

Master Productontwikkeling
2020 — 2021

ontwerp

promotoren
Els Du Bois

TINTU

TINTU, een experience kooktoestel, biedt een ecologisch alternatief voor synthetische kleurproducten en optimaliseert tegelijk het proces voor het maken van natuurlijke kleur o.b.v. planten en voedselafval. Met behulp van TINTU doorloopt de gebruiker dit proces op een gebruiksvriendelijke en ervaringsvolle wijze. TINTU maakt het mogelijk om thuis zelfgemaakte, unieke en natuurlijke kleurconcentraten te creëren. Deze kunnen gebruikt worden om te schilderen, te schrijven, textiel te verven en nog veel meer.

Probleem
Kleurpigmenten, verf en kleurstoffen bevatten schadelijke stoffen die een negatieve impact hebben op het milieu. Als reactie begonnen eco-bewuste creatievelingen zelf met het maken van 100% natuurlijke kleurstoffen op basis van planten en voedselafval. De methoden en het materiaal waarmee men op dit moment thuis kleurstof maakt, zijn echter allesbehalve geoptimaliseerd, waardoor deze activiteit niet gebruikersvriendelijk is.

TINTU
Concreet bestaat dit project uit twee delen. Eerst en vooral is er het product TINTU, dat zo is ontworpen dat de gebruiker thuis op een eenvoudige en efficiënte manier eigen kleurconcentraten kan maken met planten en voedselafval. Daarnaast bieden we bij TINTU ook een reeks workshops aan. Via deze workshops leren klanten meer over de werking en voordelen van TINTU, terwijl ze hun eigen kleurconcentraten maken. Afhankelijk van het thema van de workshop worden deze kleuren vervolgens gebruikt tijdens een artistieke sessie waarbij bijvoorbeeld textiel wordt gekleurd.

TINTU-platform
Het TINTU-platform is een ontmoetingsplaats waar recepten en kunstwerken kunnen worden uitgewisseld tussen TINTU-gebruikers. Hierdoor ontstaan creatieve kruisbestuivingen over verschillende artistieke disciplines heen, waar kunstenaars van elkaar kunnen leren en elkaar inspireren. Daarnaast vormen de verschillende educatieve tools – zoals recepten en tutorials – die op het platform te vinden zijn, een bron van inspiratie.

Contact

Janne Roels
janne.roels@gmail.com

CL1R1SZ