Zer’EAU – Toolkit en litter station tegen de plastiekvervuiling van de zee

jana delva

Master Productontwikkeling
2021 — 2022

ontwerp

promotoren
 Frank Goethijn
 Bert Janssens 

Zer’EAU – Toolkit en litter station tegen de plastiekvervuiling van de zee

 

De problematiek omtrent de plastiekvervuiling van de zeeën valt niet meer te ontkennen. Als de vervuiling aan huidig tempo doorgaat, is er tegen 2050 meer plastic dan vis te vinden in zee (Big Blue Ocean Clean up, 2021). Zer’EAU, een project in samenwerking met Clean Beach Foundation, omvat een toolkit en litter station om toeristen te sensibiliseren en activeren en zo de plasticvervuiling van het Middellandse Zeegebied tegen te gaan. 

Zer’EAU bestaat uit drie onderdelen: een toolkit in de vorm van een haaienkop, een litter station als vissenlijf en een app.

De toolkits en litter stations worden bij watersportbedrijven in het Middellandse Zeegebied geplaatst. Toeristen die een kajak of SUP huren of een excursie maken, kunnen gratis een toolkit ontlenen. De toolkit kan vastgemaakt worden op het vaartuig en hindert de watersporters niet tijdens het varen. Aan de toeristen wordt gevraagd om het plastic afval dat ze tegenkomen in het water te verzamelen in de toolkit.

Eens terug aan land, moeten ze het afval wegen aan en deponeren in het litter station. Het litter station en de toolkit vormen samen een vis. Hoe meer verzameld afval, hoe langer deze vis wordt. Er wordt van de toeristen verwacht dat ze een foto nemen met de gevangen vis en plaatsen in de bijhorende app. Op die manier verzamelt Zer’EAU afval, maar ook data om het probleem beter in kaart te brengen.

Deelnemers krijgen in ruil voor de inzet een voucher om lokaal of online te spenderen. Ze kunnen ook deelnemen aan challenges, clubs en rankings, die als extra motivatie dienen. Sensibilisering gebeurt door deelname aan en contact met het project en door extra informatie in de app over de impact van de problematiek, de eigen inzet en het gehele project.

Wie werkt binnenkort mee aan een betere wereld?

Contact

Jana Delva
jana.delva@telenet.be 

CL1R1SZ