Cité Florival: het Brownfield her(be)leven

Jan Degeeter

Master
Stedenbouw
en ruimtelijke planning
2023— 2024

ontwerp

promotor
Maarten Van Acker

Cité Florival: het Brownfield her(be)leven

De masterproef ‘Cité Florival: het Brownfield her(be)leven’ onderzoekt hoe verlaten industriële sites kunnen bijdragen aan duurzame ontwikkeling. Via een ontwerpend onderzoek op een specifieke case study wordt geëvalueerd hoe alternatieve ontwikkelingsstrategieën en woningtypes ingezet kunnen worden. De studie ontwikkelt een ruimtelijk raamwerk dat landschap, historisch erfgoed en netwerkfunctie integreert, met oog voor experiment en diversiteit op buurtniveau. Zo biedt het regenereren van brownfields nieuwe kansen voor gebiedsontwikkeling.

De masterproef ‘Cité Florival: het Brownfield her(be)leven’ onderzoekt hoe de herbestemming van verlaten industriële sites kan bijdragen aan duurzame ontwikkeling, een kernbegrip binnen de ruimtelijke planning. Door een case study van een industrieterrein buiten de dorpskern, geselecteerd uit de Open Oproep van de Vlaamse Bouwmeester, wordt onderzocht of alternatieve ontwikkelingsstrategieën en experimentele woningtypes mogelijk zijn. De studie neemt een kritische houding aan tegenover de Provinciale Ontwikkelingsmaatschappij Vlaams-Brabant (POM) en onderzoekt de benodigde beheersvormen voor succesvolle gebiedsontwikkeling. Dit onderzoek is verbonden aan de masterstudio Adaptive Re-Use binnen de opleiding architectuur.

Het onderzoek bestaat uit twee fasen en combineert inzichten uit literatuur en vergelijkend onderzoek. De literatuurstudie schetst een kader rond brownfields en benadrukt het belang van gemeenschapsgevoel en functioneel buurtniveau als succesfactoren. De analyse, uitgevoerd via een lagenbenadering en ‘tekenend lezen’, resulteert in ontwerpprincipes en stedenbouwkundige spelregels.

Het ontwerpend onderzoek verloopt cyclisch, waarbij een ruimtelijk raamwerk wordt ontwikkeld op basis van drie lagen: Landschap, Historisch Erfgoed en Netwerkfunctie. Dit raamwerk wordt verder verfijnd door input van studenten en wedstrijdvoorstellen, wat leidt tot stedenbouwkundige spelregels voor fasering en programmering.

De conclusie stelt dat regeneratie van post-industriële sites, naast verdichting en behoud van open ruimte, een belangrijke pijler vormt voor duurzame ontwikkeling. Dit vraagt om een lange termijn strategie die landschap, erfgoed en netwerkfunctie respecteert, en ruimte biedt voor experiment en diversiteit op buurtniveau, waar stedenbouw en architectuur samenkomen.

Contact

Jan Degeeter 
jandegeeter@gmail.com 

CL1R1SZ