De Cirkel

Jaana Legrand

Master Interieurarchitectuur
2020 — 2021

studio
psychologie van de ruimte

promotoren
Eva Storgaard
Axelle Vertommen

DE CIRKEL

Met het ontwerp voor De Cirkel wordt er afgestapt van de gekende ziekenhuis-sfeer. De 5 pijlers uit het onderzoek en de studie naar gangvormen stonden aan de basis van het nieuwe ontwerp: plekken die de communicatie bevorderen, zicht op groen, privacy, mogelijkheid tot personaliseren en ambient environment.

Het vernieuwde De Cirkel biedt een huiselijke omgeving aan met het comfort en de zorgverlening van een ziekenhuis.

De palliatieve zorgafdeling van het Vilvoordse A.Z. Jan Portaels bevindt zich in het oudste gedeelte van het ziekenhuis. Bij het betreden van de gang voel je een zware last op je schouders drukken. Het verplegend personeel is opgewekt, maar het interieur ademt iets anders uit: ziekenhuis.

Door het principe van de rechte gang te behouden, maar de vorm aan te passen, ontstaat een speels geheel. De zandlopervorm bepaalt alle andere lijnen in het ontwerp en is dus het uitgangspunt van de vernieuwde afdeling. De gang dient niet enkel meer als passageruimte, het is een volwaardige ruimte op zich geworden. Enkele nissen zorgen voor praathoekjes, de lambrisering huisvest een handrail en de indirecte verlichting.

De open living met aanpalende keuken werd naar vooraan de gang verplaatst: hier heb je het mooiste uitzicht en zo verwelkom je iedereen onmiddellijk op de afdeling. De zes patiëntenkamers werden achteraan de gang geplaatst. Hier kan men zich terugtrekken in alle rust en hoeft er niemand ongewild langs te wandelen.

De kamers krijgen een volledig nieuwe invulling: het gevoel van huiselijkheid wordt gestimuleerd door de aanwezige zitplekken en de mogelijkheid tot het maken van een logeerbed. Het bed kijkt via een groot raam uit op de omgeving. Al deze elementen worden verbonden via de lambrisering.

Elke kamer heeft een on-suite badkamer met lavabo en toilet, maar de volledig uitgeruste badkamer met bad en douche bevindt zich elders in de gang. Ook hier werd het bad geplaatst met zicht op de omgeving, ditmaal het stadscentrum van Vilvoorde.

Contact

Jaana Legrand
jaana.legrand@hotmail.be

CL1R1SZ