Een veelzijdig artistiek centrum in dialoog met zijn omgeving

Isabeau Schepens

Master Interieurarchitectuur
2023— 2024

studio
Re-use of Modernist Buildings

promotoren
Iris Van der Schueren
Sara Eloy

Een veelzijdig artistiek centrum in dialoog met zijn omgeving

 

Het voormalig Administratief Centrum van Hasselt wordt getransformeerd tot een levendig artistiek ontmoetingscentrum. Dit iconische gebouw uit 1967, ontworpen door Hasselaar Louis Ghysebrechts, biedt kunstenaars ruimte voor creatie en productie. Het herontwerp bevordert interactie tussen stadsdelen en maakt het gelijkvloers en de eerste verdieping toegankelijk voor het publiek. Met multifunctionele atelierruimtes en verblijfsruimtes voor kunstenaars, behoudt en versterkt het project de architecturale kwaliteiten, waardoor een dynamische en inspirerende omgeving ontstaat.

Het artistiek landschap in Hasselt en Limburg heeft behoefte aan ondersteuning. Kunstenaars zoeken naar ruimtes voor ontwikkeling, productie en prestatie. De stad Hasselt heeft deze nood herkend, waarbij het leegstaande Administratief Centrum een unieke kans biedt voor herontwikkeling. Dit project transformeert het gebouw tot een multifunctioneel, kernversterkend en progressief artistiek ontmoetingscentrum, gericht op verbinding en interactie met de gemeenschap.

Het bouwwerk met beeldbepalende, geometrische gevel is een voorbeeld van laat-modernistische en vroeg-brutalistische architectuur, met een prefab betonnen structuur. Het weerspiegelt de vooruitstrevende geest van zijn tijd en belichaamt functionele, esthetische en culturele waarden.

Onderzoek toonde aan dat er behoefte is aan een open-ruimte verbinding tussen stadsdelen. Het herontwerp van de toegang integreert het gebouw beter in zijn omgeving, terwijl het gelijkvloers als semi-open plint en de eerste verdieping toegankelijk zijn voor het publiek, wat ontmoetingen stimuleert. De hogere verdiepingen bieden ruimtes met diverse ateliertypologieën, die kunstenaars de vrijheid geven de ruimte naar eigen inzicht te gebruiken. De vides bevordert communicatie en inspiratie tussen verdiepingen, met transparant glas dat openheid symboliseert.

Daarnaast geef ik de gebruikers de mogelijkheid om tijdelijk te verblijven in compacte, functionele residenties. Een studio met atelierruimte, twee tweepersoonskamers en twee éénpersoonskamers met gemeenschappelijke zone, ontworpen om onderlinge inspiratie te bevorderen. Het ontwerp respecteert de bestaande architecturale kwaliteiten en benadrukt eenvoud en functionaliteit.

Het voormalig Administratief Centrum blijft een onmisbaar deel van het stadsleven. Behoud en herbestemming dragen bij aan culturele verrijking en ondersteunen de groei van kunstenaars. 

Contact

Isabeau Schepens
isabeau.schepens@gmail.com 

CL1R1SZ