Rotunda

Hilke Salaets

Master Interieurarchitectuur
2019 — 2020

 studio
Koninklijk Museum voor Kunst en Geschiedenis

 promotoren
Eva Storgaard 

ROTUNDA

Herorganisatie en heropleving van het Koninlijke Museum voor Kunst en Geschiedenis te Brussel.

De bibliotheek van het Koninklijk Museum voor Kunst en Geschiedenis te Brussel is een bouwwerk met een cirkelvormig plattegrond, dat een onderdeel vormt van het gebouw. De herorganisatie van het bestaande is gedreven door het idee om de twee onderdelen te verenigen en als één geheel te beschouwen, vanuit meerdere perspectieven. Het opentrekken van de ruimtes doet een gevoel van openheid en eenheid ontstaan. Grenzen vervagen tussen de verschillende ruimtes en functies waardoor er een interactie en relatie ontstaat. Door deze structurele ingreep wordt de ronde vormentaal, de rotunda, benadrukt door zijn openheid en wordt zichtbaar en voelbaar doormiddel van kleur en materialisatie.

Naast het uitvoeren van een structurele ingreep staat het zorgvuldig en met respect omgaan van bestaande erfgoed centraal in het thema herorganiseren en heropleven van de bibliotheek. De bestaande structuur wordt benadrukt door zijn bestaande ornamenten doormiddel van kleur. Ritme en kleur vormen de basis van de heropleving en vormen eveneens de dynamiek doorheen het ontwerp.

Het toepassen van kleur doet een interactie ontstaan tussen mens en ruimte. Kleur in een museum vergroot de kunst-kijkervaring en een diep zintuiglijke ervaring. Kleur wordt als essentieel onderdeel van de ervaring gezien. Binnen deze context kan kleur gezien worden als het verenigen en onderscheiden van de verschillende ruimtes en functies, die de bezoeker leidt doorheen het gebouw.

Contact

Hilke Salaets
hilkesalaets@hotmail.com

CL1R1SZ