Interdisciplinair herkomstonderzoek naar de gouden gala-coupé van de KMKG

Henri Cosemans

Master
Conservatie–restauratie
2021 — 2022

onderzoek

promotoren
Natalia Ortega Saez
Emile Vanbinnebeke

Interdisciplinair herkomstonderzoek naar de gouden gala-coupé van de KMKG

 

De herkomst, datering en objectgeschiedenis van de gouden gala-coupé wordt op een interdisciplinaire manier onderzocht. Zo worden ontdekkingen gemaakt over het productieproces en de technologieën van het rijtuig. Verder wordt een latere, 19e-eeuwse, eigenaar ontdekt aan de hand van het wapenschild. Het rijtuig kan accuraat en onderbouwd gedateerd worden.

De gouden gala-coupé van de Koninklijke Musea voor Kunst en Geschiedenis, Brussel, wordt onderworpen aan een onderzoek om de herkomst, datering en objectgeschiedenis te kunnen preciseren. Er wordt een interdisciplinaire aanpak gehanteerd waarin het rijtuig steeds het centrale vertrekpunt is, het dient als belangrijkste primaire bron.

De interdisciplinaire aanpak zorgt ervoor dat een zo volledig mogelijk verhaal geformuleerd kan worden. Technologisch onderzoek, materiaal-technisch onderzoek, heraldisch onderzoek en kunsthistorisch onderzoek worden samengebracht op een aanvullende manier.

Het eindresultaat geeft een beeld op het volledige leven van het rijtuig, van productie tot latere eigenaren, tot zijn aanwerving door het museum. Het rijtuig kan binnen een netwerk van verwante objecten geplaatst worden en een datering kan accuraat en onderbouwd geformuleerd worden.

CL1R1SZ