Plekki: een product-dienst combinatie voor duurzame festivaltenten

Hazel Van Son

Master Productontwikkeling
2022 — 2023

ontwerp

promotoren
Johan Neyrinck

Plekki: een product-dienst combinatie voor duurzame festivaltenten

 

Ieder jaar blijven er gigantisch veel tenten liggen op de festivalcampings. Deze grote hoeveelheden geraken niet meer verwerkt en belanden uiteindelijk in de restvuilnisbak. Plekki is een product-dienst die duurzame tentenpakketen verhuurt op festivals en met deze situatie komaf wil maken. Door de focus op gebruiksgemak, een lange levensduur, hergebruik en de sociale kampeerervaring te leggen, biedt Plekki een volwaardig alternatief aan voor deze ‘wegwerptenten’.

De productoplossing bestaat uit de Plekki-koffer en een ondersteunende service die instaat voor de reparatie, de reiniging en het onderhoud tijdens en na het festival. Plekki is een handige rolkoffer die door de festivalgangers snel kan omgebouwd worden tot een ruime tent om in te slapen. Met Plekki hoeven gebruikers hun comfort niet op te geven om bij te dragen aan een duurzamer festival.

De Plekki-tenten zijn ontworpen om een lange tijd mee te gaan. Door de stevigheid van het product, de vervangbaarheid van alle onderdelen en de materiaalkeuze is het bestand tegen een stootje. Daarnaast zorgt het gevlekte patroon op de koffer ervoor dat sporen van gebruik minder detecteerbaar zijn. Voor de productie, de assemblage en het onderhoud van de producten, werkt Plekki samen met een lokaal productiebedrijf en maatwerkbedrijven.

Door te focussen op het beperken van het aantal handelingen tijdens het opzetten en afbreken, zorgt Plekki ervoor dat zelfs klanten die het product voor de eerste keer gebruiken het kunnen opzetten. Bij het afbreken kunnen de onderdelen snel in de koffer worden gestopt. Dit resulteert in een snellere en aangenamere terugkeer naar huis.

Door een extra zeil, dat wordt meegegeven per groep vanaf twee tenten, kan er een overdekking gemaakt worden. Het zeil wordt bevestigd aan de reeds opgezette tenten met extra tentstokken en creëert zo een gezellige tussenruimte met schaduw. Op deze manier worden de groepsdynamieken op de camping, die een essentieel onderdeel zijn van de festivalervaring, versterkt.

CL1R1SZ