(Samen)leven

Hannah Abé

Master Interieurarchitectuur
2022— 2023

studio
Re-use of Modernist Buildings

promotoren
Paul Wauters
Iris Van der Schueren

(Samen)leven

 

Herbestemming appartementsgebouw Engelen-Vuye. Deze masterproef onderzoekt de meerwaarde van co-wonen en de haalbaarheid hiervan binnen een klein appartementsgebouw in het zuiden van Antwerpen.

Het modernistische appartementsgebouw Engelen-Vuye uit 1935 van architect Paul Smekens ligt middenin de architecturaal interessante en groene tentoonstellingswijk.

Het gebouw is visueel ontworpen als één geheel, maar het bestaat uit twee appartementencomplexen met één ingang langs de Tentoonstellingslaan en één aan de Waelrandstraat. Het complex met in totaal zes bijna identieke appartementen telt drie bouwlagen en een kelder. Het traditioneel opgebouwde appartementcomplex transformeren naar co-wonen, is de uitdaging.

Om een spontane ontmoetingsplek voor de bewoners te creëren die de sociale meerwaarde van co-wonen stimuleert, zijn er meerdere aanpassingen nodig. Eén van de grote aanpassingen die ik maak aan het gebouw is het veranderen van twee ingangen naar één gemeenschappelijke inkom langs de achterzijde. Deze ingang geeft toegang tot de kelder waar zich verschillende collectieve ruimtes bevinden. Daarnaast zorg ik ook voor één gemeenschappelijke circulatie met op elke verdieping een toegevoegde buitenruimte. Vervolgens worden de zes appartementen omgevormd naar verschillende types van verblijven voor 9 huishoudens. Zo biedt het gebouw een grote diversiteit aan verblijfsruimten voor verschillende gezinssamenstellingen, zoals alleenstaanden, éénouder gezinnen, koppels, e.a.

Ten slotte wordt er rekening gehouden met de bestaande waarde van het gebouw door bepaalde originele elementen te behouden.

Contact

Hannah Abé
hannah.abe14@gmail.com 

CL1R1SZ