Nurture Garden

Guillaume De Clercq

Master Productontwikkeling
2022 — 2023

ontwerp

promotor
Johan Neyrinck 

Nurture Garden

 

Nurture Garden is een innovatieve oplossing voor therapeutisch tuinieren in woon-zorgcentra. Het bevordert het welzijn van ouderen door sociale interactie en motivatie bij het kweken in de hand te werken. De gestandaardiseerde en aanpasbare kweekopstelling lost problemen op die gepaard gaan met traditionele grootschalige therapeutische tuinen, waardoor de implementatie gemakkelijker wordt. Verder is het ontworpen met aandacht voor de sociale oriëntatie, ergonomie en uitbreidbaarheid. 

Het belang van sociale interactie en motivatie bij therapeutisch tuinieren

Nurture garden stimuleert het therapeutisch kweken door zich te focussen op sociale interactie en motivatie als initiator. Het doet dit door een esthetische ontmoetingsplaats te creëren met drie sociaal georiënteerde zitplaatsen, meerdere staanplaatsen en een aanpasbare beschutting. De opstelling is zodanig georiënteerd dat stille momenten of sociale conventies resulteren in frequente maar kleinschalige kweekactiviteiten. Indien gewenst, kunnen bewoners de kweekschalen simpelweg wegdraaien en het aanrecht apart gebruiken voor andere activiteiten.

 Toegankelijkheid en ergonomie voor iedereen

De kweekopstelling is ergonomisch toegankelijk voor alle bewoners van woon-zorgcentra. Dit al staande,  zittende,  met een rolstoel, rollator of wandelstok. Elke minder mobiele gebruiker kan zonder problemen aanmeren en gretig beginnen kweken, ontspannen of socializen. Het bevat bovendien twee blokkeringsmechanismen om valgevaar te voorkomen wanneer er steun wordt gezocht op het aanrecht of de grote kweekschaal.

 Uitbreidbaarheid en integratie op maat

Verder kan Nurture Garden naadloos geïntegreerd worden in de tuinen van zorgcentra. De configuraties zijn gemakkelijk uitbreidbaar en aanpasbaar aan de behoeften van de zorginstelling en de bewoners.

Contact

Guillaume De Clercq
guillaumedeclercq1@hotmail.com 

CL1R1SZ