Musa

Gitte Roelandt

Master Productontwikkeling
2020 — 2021

ontwerp

promotoren
 Johan Neyrinck

MUSA

Musa is een systeem dat museumbezoekers gidst doorheen de wereld van tentoonstellingen, musea en kunst in het algemeen. Musa is een app die persoonlijke aanbevelingen van tentoonstellingen geeft aan de gebruiker. Daarnaast kan de gebruiker kunstwerken actief opslaan tijdens zijn museumbezoek en meer bijleren over kunst in de app. Tot de doelgroep behoren personen die een interesse hebben in kunst en hun kunstidentiteit verder willen ontwikkelen.

Musa maakt gebruik van Bluetooth- en NFC-trackers die in deelnemende musea geïnstalleerd zijn bij elk kunstwerk. Met behulp van deze technologieën krijgt de gebruiker een overzicht van zijn bezoekgedrag in de app. Dit overzicht bevat onder andere zijn opgeslagen kunstwerken en andere kunstwerken waarbij de bezoeker lang is blijven staan in het museum. De app kan deze informatie gebruiken om nadien persoonlijke aanbevelingen van tentoonstellingen te geven. De aanbevelingen zijn dus gebaseerd op de kunstinteresses van de specifieke gebruiker. De gebruiker kan in de app ook bijleren over kunst. Door lid te worden van verschillende kunstclubs, krijgt de gebruiker meer informatie over specifieke kunstonderwerpen. Tenslotte is Musa ook een plek om opgeslagen kunst op een eigen manier te gaan categoriseren. De gebruiker kan verschillende collecties maken en is zo zelf een curator.

Musa is vooral een overkoepelend systeem dat verschillende musea met elkaar verbindt om de publieksopkomst te verhogen en nieuwe doelgroepen aan te trekken. Het concept zorgt er voor dat de individuele bezoeker getriggerd wordt om nieuwe kunst te ontdekken, op basis van zijn persoonlijke interesses en zijn museumgedrag.

 

Contact

Gitte Roelandt
gitteroelandt@gmail.com

CL1R1SZ