Tile: een geleid dagboek voor persoonlijke groei en zelfontdekking binnen een psychotherapeutisch proces

Gilian Theys

Master Productontwikkeling
2022 — 2023

ontwerp

promotor
Ivo Dewit

Tile: een geleid dagboek voor persoonlijke groei en zelfontdekking binnen een psychotherapeutisch proces

 

Tile is een innovatieve en begeleide journaling ervaring die zelfreflectie, zelfbewustzijn en positieve vooruitgang nastreeft binnen een cliëntgericht psychotherapeutisch traject. Het doel hierbij is om de ervaring van de therapie te verrijken, aanvullend op de sessies bij een therapeut, en hierdoor de kwaliteit ervan te verhogen. Tile speelt in op de wachtperiodes voor en tijdens een therapietraject en biedt steun wanneer dit ver en ontoegankelijk lijkt.

Tile stelt een cliënt in een staat om een pad van zelfreflectie en persoonlijke ontwikkeling te bewandelen aan de hand van een begeleide gepersonaliseerde journaling ervaring binnen een psychotherapeutisch proces. De modulaire journal wordt aangereikt door de therapeut tijdens wachtperiodes voor en tijdens een therapietraject en bevat modules met vragen of opdrachten. De modules, oftewel ‘tegels’, zijn elk zorgvuldig ontworpen om te helpen verschillende aspecten van de gedachten, emoties en ervaringen te verkennen en verwerken door hierover neer te schrijven. De cliënt drukt zichzelf vrij uit en kiest wat hij of zij wilt delen met de therapeut of wilt bewaren voor persoonlijke reflectie. Tile respecteert de autonomie van de cliënt en dient als brug tussen de innerlijke gedachten en therapeutische samenwerking.

Een bijbehorende app verrijkt de ervaring en biedt functies zoals het creëren van de juiste sfeer, voortgangsvisualisatie, additionele inspirerende inhoud en de mogelijkheid tot het plannen van afspraken. Tot slot motiveert de app het periodiek journalen aan de hand van gepersonaliseerde meldingen.

Het doel van dit geïntegreerd geheel in een therapietraject is om de ondersteuning uit te breiden tot buiten de spreekkamer. Waar voorheen geen ondersteuning was tijdens de wachtperiodes, kan men nu terugvallen op Tile ter anticipatie op het volgende gesprek. Dankzij Tile is de cliënt in staat zijn emoties aanvullend op de therapie te definiëren, structureren en verwerken. Hierdoor kan ultiem de kwaliteit van de therapie verhoogt worden en de efficiëntie ervan.

CL1R1SZ