Cup co.

Free Dries

Master Productontwikkeling
2020 — 2021

ontwerp

promotor
Els Du Bois

CUP CO.

Cup co. is de masterthesis van Free Dries. Het betreft een productlijn bestaande uit vier producten die het proces van de herbruikbare beker optimaliseert. Dit project werd gerealiseerd onder begeleiding van Els Du Bois (Productontwikkeling UA) en Wim Van Lent (Wash-it) in het academiejaar 2020-2021.

Het transport en opslag van herbruikbare bekers gebeurt nu meestal in standaard horecabakken. Dit zijn sterke bakken die voor verschillende dingen gebruikt worden, maar totaal niet aangepast zijn aan het complexe proces die de herbruikbare beker moet doorlopen. Er is bijvoorbeeld geen kwaliteitscontrole mogelijk en het heeft veel scherpe hoeken en kantjes waar vuil en vocht blijft achterhangen. Daarnaast is het toogproces op een evenement nog niet aangepast aan de herbruikbare beker. Het is heel complex en totaal niet ergonomisch.

Cup co. ondersteunt de herbruikbare beker in het complexe proces dat het moet doorlopen. Het is een productlijn bestaande uit vier producten: de Cup co. Safe, Counter, Wallet en Bank. Ze zorgen er voor dat het toogproces op een evenement efficiënter, sneller en ergonomischer verloopt. De hygiëne wordt bewaard door middel van verzegeling en een duidelijke scheiding tussen vuil en proper. Bekers kunnen hierbij heel efficiënt gestapeld en opgeslagen worden. Er wordt dus meerwaarde gecreëerd op verschillende vlakken die organisatoren moet overtuigen om over te schakelen naar herbruikbare bekers.

Dit is een heel relevant gegeven want vanaf 2020 is er een nieuwe wet die zegt dat je enkel herbruikbare bekers mag gebruiken tijdens evenementen, tenzij ze voor 90% gerecycleerd kunnen worden. Daardoor gaan veel evenementen moeten overschakelen naar herbruikbare bekers. Na de coronapandemie zal ook hygiëne een belangrijkere rol spelen bij herbruikbare bekers. Uit een onderzoek bleek dat bijna de helft van de organisatoren weinig tot geen vertrouwen heeft dat de herbruikbare bekers effectief helemaal hygiënisch bij hen toekomen.

 

Contact

Free Dries
freedries1998@gmail.com

CL1R1SZ