From one to four or more

Françoise Hoogaerts

Master Interieurarchitectuur
2019 — 2020

studio
psychologie van de ruimte

promotoren
Eva Storgaard
Marjan Michels

FROM ONE TO FOUR OR MORE


“From one to four or more” is een concept dat een nieuw perspectief aanbiedt voor de lintbebouwing. Waarbij men van één woning naar vier gaat. Waarbij de tuin een centraal punt wordt voor de buurt.

Het concept “from one to four or more” is ontstaan vanuit de problematiek die zich gevestigd heeft bij woningen langs lintbebouwing. Te grote woningen, oninteressante omgeving en zelden interactie met buren zijn problemen in lintbebouwing. Daarnaast zijn ze gericht op het individueel karakter en niet op interactie en gemeenschap.

De riante villa woning, gelegen in Wuustwezel, blijkt de ideale site om een nieuw masterplan te ontwikkelen. De bestaande villa wordt getransformeerd van een eengezinswoning naar vier afzonderlijke woningen met telkens een verschillende gezinssamenstelling. Om zo optimaal gebruik te maken van het aantal vierkante meters, rekening houdend met de ontwikkeling van deze vier woningen, vindt er maar één belangrijke ingreep plaats. De oude dakconstructie wordt vervangen in een vlinderdak en zadeldak. De gezinssamenstelling voor in de vier nieuwe woningen is bepaald met oog op de toekomst. Door gebruik te maken van textuur en interieur ramen in de ontwerpen, kan zowel de interactie met de buitenomgeving versterkt worden. Alsook de interne relatie in de eigen woning.

Om het wonen langs lintbebouwing en buurtverbinding een nieuw perspectief te geven, zal een nieuw masterplan ontwikkeld worden. We maken gebruik van de bestaande loods, een voormalige champignonkwekerij, die in de tuin van de villa bevindt. Deze zal dienstdoen als veelzijdige ruimte voor verscheidene openbare functies. Deze kan gebruikt worden door de bestaande bewoners en buurtbewoners. Om de interactie met buren te bevorderen, worden er nieuwe circulatie wegen aangelegd. Deze zijn gelegen aan de achterkanten van de woningen en zullen samenkomen in de gemeenschappelijk tuin.

Contact

Françoise Hoogaerts
francoisehoogaerts@hotmail.com

CL1R1SZ