Huis Gummarus 

fran peeters

Master Interieurarchitectuur
2023— 2024

studio
Morfologie van het Interieur

promotoren 
Eva Storgaard
Marjan Michiels 
Margo Annemans  

Huis Gummarus

 

In deze masterproef transformeer ik het leegstaande Sint-Gummarusschoolgebouw in Lier tot een residentieel pleegzorghuis. Dit project combineert vernieuwing met respect voor authentieke elementen. Het ontwerp behoudt de historische charme van het gebouw terwijl het wordt aangepast om een warme, huiselijke omgeving voor jongeren te bieden.

Het charmante Sint-Gummarusschoolgebouw in Lier, ooit vol leven, sloot eind 2022 haar deuren en biedt nu een mooie kans voor adaptief hergebruik. Mijn masterproef richt zich op de transformatie van deze vroeg 20e-eeuwse school tot een residentieel pleegzorghuis.

De in 1906 geopende jongensschool, met acht ruime leslokalen, leent zich ideaal voor een residentieel pleegzorghuis. Tijdens mijn vooronderzoek naar diverse residentiële jongerentehuizen bleek dat jongeren behoefte hebben aan een huiselijke sfeer en de mogelijkheid hun eigen ruimte te personaliseren. Dit inzicht vormde de basis voor het plan om van de Sint-Gummarusschool een warme, ondersteunende omgeving te maken.

Het gebouw heeft talrijke positieve kenmerken die behouden blijven in het nieuwe ontwerp. Grote raampartijen zorgen voor overvloedig daglicht, terwijl authentieke tegelpatronen de oorspronkelijke charme behouden en bijdragen aan de sfeer. De klaslokalen bieden een logische indeling. Om de connectie tussen de lokalen op het gelijkvloers te versterken, voorziet het ontwerp een enfilade: een reeks binnendeuren met glaspartijen, die zich over drie klaslokalen uitstrekt. Deze enfilade brengt licht en uitzicht van de kleine tuin diep het gebouw in. Op de eerste verdieping zorgen toegepaste dakramen voor rijkelijk licht in een anders donkere gang.

Deze ruimtelijke concepten zorgen ervoor dat het leegstaande schoolgebouw optimaal wordt getransformeerd tot een harmonieuze en functionele omgeving, perfect geschikt voor zijn nieuwe bestemming als residentieel pleegzorghuis.

Contact

Fran Peeters
fran.peeters@outlook.com 

CL1R1SZ