Connect – Herbestemming Gouverneur Kinsbergencentrum

Floriane Goossens

Master Interieurarchitectuur
2019 — 2020

studio
Gouverneur Kinsbergencentrum

promotoren
Wauters Paul
Grandy Annelien

CONNECT – HERBESTEMMING GOUVERNEUR KINSBERGENCENTRUM

De masterproef omvat de herbestemming van het Gouverneur Kinsbergencentrum tot een kantorencomplex met eventueel de toevoeging van een extra functie naar keuze. Het centrum is gelegen in Wilrijk. Omdat het gebouw een verouderde infrastructuur heeft en sommige ruimtes niet optimaal benut worden, wilt men dat de beleving van de herbestemming een vertaling van hun nieuwe werking wordt. Daarnaast zullen er ook producten van het ‘Centrum voor Zorgtechnologie’ tentoongesteld worden.

Het centrum vormt een plaats waar connecties tot stand kunnen komen. Het bestaat uit drie delen: het private gedeelte, het publieke gedeelte en het restaurant.

Het private gedeelte heeft een open landschap waar elke vaste partner een zone is toegekend. In deze zone werkt men met flexwerkplekken en een clean desk policy. Ruimtes zoals de keuken, vergaderzalen en concentratiewerkplekken vallen buiten deze zone en worden onderling tussen de partners gedeeld. De twee vides creëren een verbinding tussen de twee niveaus waardoor de partners met elkaar in relatie staan. In het publieke gedeelte kunnen externe partners of studenten vertoeven. Hier kan men vergaderruimtes of werkplekken huren, tentoonstellingen of recepties houden maar evengoed een middagpauze doorbrengen. Het restaurant heeft twee toegangen: één aan het kantorencomplex en één afzonderlijke ingang aan de parking. Het restaurant biedt mogelijkheid tot maaltijden en feestelijkheden. De aanbouw brengt het natuurlijk licht tot dieper in het gebouw en zorgt voor een hechter geheel met de omgeving.

Het materiaalgebruik verbindt de drie delen met elkaar. Overal is berk, Carrara marmer en een roze gloed terug te vinden. Glazen scheidingswanden zorgen voor een ruimtelijk gevoel maar anderzijds ook voor privacy door de roze textuur folie die hierop is bevestigd. De natuur wordt naar binnen gehaald door grote glaspartijen en planten. Houten latten aan het plafond en een PU gietvloer zorgen voor een betere akoestiek.

Het Gouverneur Kinsbergencentrum biedt de mogelijkheid om connecties te leggen tussen verschillende partners, studenten en buurtbewoners.

Contact

Floriane Goossens
floriane.goossens@hotmail.com