Effect van ghee op de traditionele kalkmortel
Florence Van Audenrode
Master Erfgoedstudies
2024 — 2025
onderzoek
promotoren
Tim De Kock
Roald Hayen
Effect van ghee op de traditionele kalkmortel
Dit onderzoek bestudeert het effect van ghee op de traditionele kalkmortel met oog op de fysische eigenschappen, waterabsorptie eigenschappen en vorstresistentie.
Deze masterproef bestudeert de invloed van ghee op de eigenschappen van natuurlijke hydraulische kalkmortels, met oog op de toepassing ervan binnen de conservatie-restauratie van gebouwd erfgoed en steensculptuur. Deze studie focust zich op de invloed van ghee op de waterabsorptie eigenschappen, porositeit, morfologie en vorstresistentie via een experimentele procedure. Op basis van de resultaten wordt getracht een ideaal percentage ghee voor de optimalisatie van kalkmortel te identificeren.
Ghee wordt in vier concentraties toegevoegd aan een natuurlijke hydraulische kalkmortel: 0,5 – 1,0 – 3,0 – 5,0 m.%. Met waterabsorptie testen wordt de capillariteit van de mortels geanalyseerd. De open porositeit en schijnbare volumieke massa worden bepaald a.d.h.v. saturatie in vacuüm. Via SEM EDX wordt de morfologie van de mortels geanalyseerd. Tot slot wordt de duurzaamheid, aldus de vorstresistentie van de mortels, bepaald via een vries-dooiproef.