Van verlaten bedrijvencomplex naar centrum voor interieurarchitectuur

Fien Maes

Master Interieurarchitectuur
2022— 2023

studio
Morfologie van het Interieur

promotoren
Eva Storgaard

Van verlaten bedrijvencomplex naar centrum voor interieurarchitectuur

 

De kantoren van Léon Van Parys en bijhorende fruitveiling op Het Eilandje worden herbestemd naar een centrum voor interieurarchitectuur. Het centrum zal een belangrijke rol spelen in het promoten van interieurarchitectuur, dit met oog op het samenbrengen van de buurtbewoners, dagtoeristen en studenten door het organiseren van lezingen, workshops en evenementen. 

Het centrum voor interieurarchitectuur zal bestaan uit verschillende tentoonstellingsruimtes, een auditorium met plaats voor conferenties, een café, een bookshop, een materialenbibliotheek en verschillende plaatsen voor ontmoeting die door zowel de bezoekers als voorbijgangers gebruikt kunnen worden. Het café, de bookshop en de ontmoetingsplaatsen worden aan de straatkant gepositioneerd, zo vervaagt de grens tussen de straat en het centrum. Door deze positionering wordt het centrum een plaats van ontmoeting, een plek die deel uitmaakt van het leven in en rondom de buurt.

De vormgeving van de verschillende ruimtes wordt op elkaar afgestemd om een samenhang tussen de verschillende gebouwen te creëren. Het auditorium moet losstaand van de andere functies gebruikt kunnen worden en krijgt daarom een sterk en herkenbaar karakter. Er wordt gebruikgemaakt van de originele materialen en kleuren maar door toevoeging van nieuwe elementen wordt de huidige sfeer versterkt. Zowel het café als de bookshop worden gebaseerd op de art déco elementen van Léon Van Parys, vandaar de keuze voor meer statischere kleuren en materialen die een gevoel van warmte uitstralen en uitnodigen binnen te komen.

Voor de tentoonstellingsruimtes wordt er gefocust op modulariteit en flexibiliteit zodat deze makkelijk aangepast kunnen worden naargelang de verschillende tentoonstellingen. De ruimtes zullen worden voorzien van een vaste buitenstructuur binnen de originele kolommen. Ze bevinden zich rondom de binnentuin, deze zorgt ervoor dat er in alle tentoonstellingsruimten daglicht binnenkomt.

 

Contact

Fien Maes
fien.maes10@gmail.com 

CL1R1SZ