VAN KERK TOT KERN

Eveline Verberne

Master Interieurarchitectuur
2021— 2022

studio
Re-use Modern Interiors

promotoren
 Iris van der Schueren
Paul Wauters

VAN KERK TOT KERN

 

Herbestemming Sint-Jozefkerk in Someren-Heide tot multifunctioneel gemeenschapscentrum. 

De katholieke Sint-Jozefkerk in Someren-Heide uit 1961, ontworpen door de architecten Geenen en Oskam, is een modernistische kerk die sinds 2018 haar deuren heeft moeten sluiten. Het kerkgebouw speelt een belangrijke rol in de bebouwde context, bevat een unieke architecturale waarde, kent een sterke maatschappelijke betekenis en bezit een belangrijke immateriële waarde. Leegstand is dan ook in verschillende opzichten een gemiste kans. Deze verloren collectieve ruimte biedt een kans op kernversterking.

Vanuit deze visie zal de Sint-Jozefkerk herbestemd worden tot een multifunctioneel gemeenschapscentrum, waarbij activiteiten en voorzieningen worden aangeboden die de sociale structuur van het dorp bevorderen. In het kerkinterieur wordt een multifunctionele tribune toegevoegd die de ruimte in twee intiemere zones scheidt. Aan de ene zijde vormt de tribune een polyvalente zaal waar optredens, lezingen, of bijvoorbeeld kleine sportactiviteiten kunnen plaatsvinden. De tribune kan hierbij gebruikt worden als zitplaatsen en vormt een verlenging van de bestaande mezzanine die nu figureert als tentoonstellingsruimte. Aan de achterzijde van de tribune ontstaat een ontmoetingsruimte die kan dienen als foyer, brasserie of activiteitenplein.

 

Het gebouw wordt opnieuw toegankelijk voor een breed publiek en krijgt  een nieuwe betekenis binnen de huidige dorpskern.

Contact

Eveline Verberne​
verberneeveline@gmail.com 

CL1R1SZ