Begeleid wonen Acaciapad

Emma Van Hoorick

Master Interieurarchitectuur
2021— 2022

studio
Re-use Modern Interiors

promotoren
 Iris Van der Schueren
Paul Wauters

Begeleid wonen Acaciapad

 

Begeleid wonen Acaciapad is een huiselijk, veilige en optimaal zorgende gemeenschap voor volwassenen met een psychische kwetsbaarheid. Deze mensen optimaal begeleiden naar zelfstandig wonen is het doel. In de oorspronkelijke site van modernistisch architect Axel Ghyssaert worden centrale units gekoppeld voor gemeenschappelijke ruimten zodat de stap naar hulp vragen voor elke bewoner zo klein mogelijk is.

Er worden talrijke opties voorzien om terug op eigen benen te leren staan. Zo heeft elke bewoner zijn eigen veilige cocon met baden, slapen, koken en leefruimte. De focus ligt voornamelijk op de gezamenlijke ruimtes die zorgen voor de bevordering van het sociaal contact. Zo kan er samen geleerd worden in de professionele ruimte maar ook bij het gemeenschappelijke koken en de moestuin. Optimale sociale inclusie wordt verwezenlijkt door een buurtcafe te integreren centraal in de site. Hierdoor worden de buurtbewoners in de site betrokken. De familie en vrienden worden eveneens uitgenodigd op de site aan de hand van een extra unit voor logeren en een grote ontspanningsruimte. Zorg wordt voorzien door begeleiders, psychiaters, arbeids- en bewegingscoaches. Hiervoor worden een individuele therapieruimte, alsook een groepsgespreksruimte, sportzaal en coworking space voorzien.

In het concept komt vooral de centraliteit naar voren. Zo is het midden van de site het kloppende hart met al de activiteiten. Op deze manier wordt de stap zetten naar hulp, sociaal contact of iets bijleren verkleind.

Contact

Emma Van Hoorick
Emma.VanHoorick@student.uantwerpen.be 

CL1R1SZ