De implementatie van herbruikbare verpakkingen in de supermarkt

Emiel Goffin

Master Productontwikkeling
2022 — 2023

ontwerp

promotoren
Els Du Bois

De implementatie van herbruikbare verpakkingen in de supermarkt

 

In het kader van de thesis werd een inzamelpunt ontwikkeld dat herbruikbare verpakkingen van maaltijdsalades inzamelt. De Paccobox is een modulair inzamelpunt met een relatief lage productiekost. Het wordt enerzijds geplaatst bij de supermarkten zelf en anderzijds bij bedrijven en universiteiten om de werknemers en studenten die ‘s middags een maaltijdsalade gaan halen in de supermarkt een plek te bieden waar ze makkelijk hun verpakking kunnen deponeren. 

Gebruikers kunnen kiezen om zich al dan niet te registreren en een account aan temaken in de Pacco applicatie. Er moet dan geen waarborg betaald worden in de winkel. De gebruiker ontgrendelt de Paccobo door de QR-code op de verpakking te scannen. Vervolgens kan de lade geopend worden. De gebruiker legt de verpakking in de lade en sluit die, waardoor de verpakking in de interne opslagbak terechtkomt. De lade gaat terug op slot en de gebruiker krijgt de waarborg van de verpakking cashless terug.

Elke keer bij het openen van de lade, maakt de interne bak een kwartslag door middel van een ratelmechanisme onderin. De verpakkingen worden op die manier mooi gestapeld en verdeeld over de kolommen in de bak. Wanneer de lade gesloten wordt, komt die onder een hoek te staan waardoor de verpakking in de kolom rechts achteraan valt.

CL1R1SZ