Meegroeispeelgoed dat herinneringen verzamelt

Ellen Van Meerbeeck

Master Productontwikkeling
2022 — 2023

ontwerp

promotor
Paul Bailleul

Meegroeispeelgoed dat herinneringen verzamelt

Savorings is een speelgoedmerk dat meegroeit met je kind. Het kind verzamelt ringen die gekoppeld zijn aan mijlpalen, zoals veters leren strikken of leren lezen. Deze ringen houden herinneringen vast door souvenirs te bewaren of het om te vormen tot een spel. De ringen worden gestapeld tot een toren die de kindertijd symboliseert. Zo kan het kind zijn eigen levensverhaal uitdrukken op een speelse en betekenisvolle manier. 

Kinderen vandaag de dag geraken verzadigd door een overvloed aan speelgoed, daarnaast heeft speelgoed een korte levensduur. Toch is spelen is een fundamenteel onderdeel van het kind zijn, kinderen geraken gehecht aan hun favoriete speelgoed. Het speelgoed zit vol herinneringen, en deze geraken helaas gaandeweg verloren. Daarom is de visie van deze thesis om het speelgoed te laten meegroeien met het kind, en samen herinneringen van mijlpalen van de kindertijd bij te houden.

Savorings is een speelgoedmerk dat bestaat uit een gamma aan producten die je over meerdere jaren heen kan combineren. Het kind start op twee jaar met een nachtlamp, die helpt bij het in slaap vallen. Daarna worden er telkens ringen toegevoegd die gelinkt zijn aan mijlpalen in het leven van het kind, bijvoorbeeld je veters leren strikken of leren lezen. De ring representeert de mijlpaal en houdt de herinnering eraan vast, door er souvenirs in te bewaren, of door het te integreren in een spel. Het speelgoed is open-ended, en het combineren met ander speelgoed wordt aangemoedigd.

Gaandeweg verzamelt het kind ringen, deze kunnen gestapeld worden tot een toren met de nachtlamp er bovenop. De toren representeert de kindertijd, het is een soort totem, een aandenken aan leuke momenten. Als het kind ouder wordt, kan de unieke totem bijgehouden worden. Het meegroeispeelgoed laat toe dat de kinderen hun eigen levensverhaal kunnen uitdrukken op een speelse manier. 

Contact

Ellen Van Meerbeeck
ellenvanmeerbeeck@live.be 

CL1R1SZ