Leven aan én met het water

Elke Marsboom

Master Architectuur
2022 — 2023

studio
Inhabiting the World x ISTT

promotoren
 Nathan De Feyter
Frederik Vandyck
Marciano Dasai

medestudenten
Emma Goossens
Mathieu Plaghki

Leven aan én met het water

 

Ontwerpgedreven actie-onderzoek naar een mogelijke toekomstvisie in Ricanau Mofo

Deze thesis is het resultaat van een interdisciplinair onderzoek in het Surinaamse Marrondorp Ricanau Mofo. Het rapport gaat uit van een analyse van de huidige situatie om via ontwerpend onderzoek tot een veerkrachtige toekomstvisie te komen. Het onderzoek werd uitgevoerd door drie studenten architectuur en één studente stedenbouw aan de Universiteit van Antwerpen in het kader van de studio ISTT (International Studies for Territories in Transition).

De studie begon met een intensieve veldwerkperiode van twee maanden ter plaatse, waarna er in België met de verzamelde gegevens aan de slag werd gegaan. Deze thesis is het gebundeld eindresultaat van de drie architectuur studenten.

Op vraag van het bestuurshoofd in Ricanau Mofo is er een onderzoek opgestart om een mogelijke toekomstvisie voor het dorp uit te werken. Ricanau Mofo staat voor diverse uitdagingen die een invloed hebben op de levenskwaliteit van de gemeenschap. Aan de ene kant is er behoefte aan dorpsuitbreiding en -ontwikkeling, aan de andere kant zorgen erosieproblemen, overstromingen, woondruk en gebrek aan maatschappelijke en ruimtelijke structuur voor beperkingen en uitdagingen.

Het is daarom van belang om samen met de gemeenschap na te denken over hun omgeving, waarbij er rekening wordt gehouden met tendensen die zich nu al voordoen. De mogelijkheden die het dorp te bieden heeft, krijgen de nodige aandacht met respect voor de huidige tradities en dynamiek van de gemeenschap. 

Contact

Elke Marsboom
elke.marsboom@hotmail.com 

CL1R1SZ