Forms Of Living

Elize VANSINGEL 

Master Interieurarchitectuur
2019 — 2020

studio
Koninklijk Museum voor Kunst en Geschiedenis

 promotoren
Annelien Grandry

FORMS OF LIVING

Forms Of Living is een project waar tentoonstelling en atelier in elkaar overvloeien. Glazen elementen maken het mogelijk om een wisselwerking te creëren tussen bezoeker en werknemer. Het atelier vormt binnen de afgietselwerkplaats het kloppende hart in het creëren van nieuw leven in gips.

Binnen de afgietselwerkplaats vormt de huidige problematiek een nood aan meer visibiliteit naar omgeving toe, reorganisatie van functies en een heropleving van de afgietselwerkplaats in zijn geheel. Het doel hier is om het gebouw naar zijn oorspronkelijke karakter te herleiden met een renovatie, vernieuwing en uitbreiding.

De uitbreiding wordt voorzien in glas en doet dienst als verlengstuk van de afgietselwerkplaats maar fungeert ook als een overgangszone tussen interieur en exterieur. Het trekt bezoekers aan en lokt ze naar binnen. De visibiliteit wordt hier vergroot door de grens tussen interieur en exterieur te vervagen.

In het interieur van het gebouw is de huidige structuur prominent aanwezig en moet deze worden benadrukt in zijn ruimtelijke context. Bakstenen muren worden blootgesteld en nieuwe structuren worden voorzien in recuperatiemetselwerk afgewerkt met een natuurlijke kalkpleister. De ramen liggen binnen de huidige bakstenen structuur maar de dagkanten worden afgewerkt met kalkpleister voor een zuivere aansluiting van raam op muur.

Publieke en private functies worden geclusterd en situeren zich rondom het atelier dat fungeert als kloppend hart van de afgietselwerkplaats. Zo is een duidelijke routing voor de bezoeker mogelijk. Door de centrale ligging van het atelier ontstaat er een wisselwerking tussen atelier en tentoonstelling. De ruimtelijke interactie is mogelijk door verschillende doorzichten doorheen de afgietselwerkplaats te voorzien in glazen elementen. Zo staan de ruimtes altijd in interactie met elkaar en heeft men altijd een visueel beeld van de omliggende ruimtes.

Contact

Elize Vansingel
elizevansingel@gmail.com

CL1R1SZ