Herbestemming gouverneur Kinsbergen centrum

Eline De Clerck

CMaster Interieurarchitectuur
2019 — 2020

studio
Gouverneur Kinsbergencentrum

promotoren
Paul Wauters
Annelien Grandry

HERBESTEMMING GOUVERNEUR KINSBERGEN CENTRUM

In de studio GKC legden we onze focus op de herbestemming van het gouverneur Kinsbergen centrum in Wilrijk. Vanuit de provincie werd ons gevraagd om de beleving van het centrum aan te passen zodanig deze parallel loopt met hun nieuwe werking. In het centrum zal plaats worden voorzien om te flexwerken.

Binnen het domein van de Campus Drie Eiken, te midden van de bosrijke groene gordel van Antwerpen, ligt het Gouverneur Kinsbergen Centrum.

Het uitgangspunt van dit ontwerp was het verweven van de groene omgeving met de structuur en functionaliteit van het gebouw zelf. Deze aspecten zijn terug te vinden in zowel de inkomhal, het terras als de tuin zelf. Het gebouw zelf bestaat uit twee delen, de oude en nieuwe unit, die beiden op een ander tijdstip vervolledigd zijn. In mijn ontwerp is deze originele lay-out behouden gebleven en simpelweg opgedeeld in een publiek en semi-publiek deel. Het publieke deel omvat de koffiebar, de fitnessruimte en flexibele werkplekken die verhuurd kunnen worden aan externen. Dit alles bevindt zich in het oude gedeelte. Het nieuwe gedeelte werd ingericht met officiële werk- en vergaderruimtes voor een vast cliënteel. De ruime inkomhal vormt een verbindingspunt tussen de twee delen en is volledig opengetrokken door een ruime vide, voorzien van grote raampartijen die de connectie met de tuin optimaliseren. Met de inkomhal als vertrekpunt werd het concept tevens doorgetrokken naar de aanleg van het terras en de opfrissing van de natuurlijke buitenaanleg. Tot slot werden er ook extra werkruimtes voorzien in de tuin waar men zich rustig in de natuur kan terugtrekken. Deze kregen de naam “COOF”, wat staat voor compact office.