Tool Up – een toolplatform ter ondersteuning van een duurzaam ontwerp- of innovatietraject

eline albert

Master Productontwikkeling
2021 — 2022

ontwerp

promotoren
 Ivo Dewit
 Miranda Geusens
Wouter Ulburghs
Katrijn Siebens 

Tool Up – een toolplatform ter ondersteuning van een duurzaam ontwerp- of innovatietraject

 

Uit onderzoek blijkt dat 80% van de milieu-impact van een product wordt bepaald tijdens de ontwerpfase. Tool Up helpt ontwerpers en ondernemers om deze kritische fase zo goed mogelijk te onderbouwen en hen aan te sporen om op een duurzame manier te ontwikkelen. Tool Up bevat drie verschillende onderdelen: een website, een overzichtsposter en rolkaarten. 

Tool Up is een platform dat verschillende tools aanbiedt ter ondersteuning van een duurzaam ontwerp- of innovatietraject. Deze oplossing zorgt ervoor dat ontwerpers en ondernemers hun trajecten op een gestructureerde manier kunnen doorlopen, en daarbij gegronde beslissingen kunnen nemen, rekening houdend met people, profit en planet. Het productidee bestaat uit drie belangrijke onderdelen. Dit zijn een website, een overzichtsposter en rolkaarten.

De website zorgt voor de opbouw van een ontwerp- of innovatietraject, met behulp van verschillende selectiemethodes. De opmaak van de poster, de rolkaarten en de tools worden bepaald op basis van de ingevoegde huisstijl op de website. Zo is het materiaal efficiënt te integreren in het bestaande bedrijfsmateriaal. Tot slot zijn er ook telkens voorbeeldcases vanuit verschillende toepassingsgebieden beschikbaar.

Verder worden er vijf verschillende rolkaarten aangeboden, deze kunnen worden verdeeld over de teamleden. Het inleven in een rol tijdens een project zorgt voor een gebalanceerde samenwerking en stimuleert bovendien gebruikers om zich kwetsbaar op te stellen.

Het traject van de geselecteerde tools wordt gegoten in een overzichtsposter die dient als project-houvast. Deze kan worden besteld, afgedrukt of digitaal worden gebruikt. Het overzicht geeft een algemene introductie, het doel van iedere tool en een conclusieveld voor iedere tool. Tot slot is er ook een tijdslijn voor het inplannen van een project.

Contact

Eline Albert
eline.albert08@gmail.com 

CL1R1SZ