Een nieuw centrum voor Nekkerspoel: NOVA

Elena Alanes Ojeda

Master Interieurarchitectuur
2021— 2022

studio
Re-use Modern Interiors 

promotoren
 Iris Van der Schueren
Paul Wauters

Een nieuw centrum voor Nekkerspoel: NOVA

 

Voor mijn masterproef heb ik een nieuwe bestemming gegeven aan het speelgoedmuseum van Mechelen dat gelegen is in het vroegere NOVA-gebouw, in de stationsbuurt Nekkerspoel in Mechelen. Het gebouw werd op twee momenten gebouwd: het interbellumgebouw werd in 1935 door de architect Aimé De Groote ontworpen voor de meubelfabriek van de familie Michiels, later werd het gebouw uitgebreid in 1959 door de architect Alfons Roose. 

Uit vooronderzoek is vastgesteld dat de buurt niet over een centrum beschikt. Het gebouw zal herbestemd worden tot een bruisend centrum waar er plaats is voor verschillende functies.

Mijn focus voor deze masterproef is het herbestemmen van het interbellumgebouw dat gelegen is aan de drukke Nekkerspoelstraat. Het gebouw is 29m diep, waardoor er weinig natuurlijk licht binnenvalt. Om het gebouw te laten bijdragen aan het maken van een bruisend centrum voor het gehele complex, wordt er een verbinding voorzien met de rest van het binnengebied. Het gebouw is opgenomen in de vastgestelde inventaris van bouwkundig erfgoed, daardoor is het toegelaten openingen te voorzien in het gebouw. In dit geval is het de bedoeling om de modernistische gevel niet te wijzigen.

Op het gelijkvloers is er plaats voor een restaurant en een koffiebar met grote raampartijen om meer bezoekers te lokken. De appartementen bevinden zich op de andere verdiepingen. Deze zijn te betreden door de inkom in de voorgevel. Per verdiep zijn er twee appartementen met eigen terras. De trap en lift bevinden zich in het midden van het gebouw in een open hal waardoor het gebouw als het ware in twee splitst. Doordat het gebouw drie losstaande gevels krijgt, kan het natuurlijk licht beter benut worden. De inkom van de horeca is te vinden langs het speelgoedstraatje om zo de verbinding tussen het binnengebied en de Nekkerspoelstraat te versterken en leven te brengen in deze zone.

Contact

Elena Alanes Ojeda
elenaao@hotmail.be 

CL1R1SZ