OrfiVet casting kit: geoptimaliseerde spalktherapie voor veulens met aangeboren hyperflexie

Eefje Merckx

Master Productontwikkeling
2022 — 2023

ontwerp

promotor
Frank Goethijn

OrfiVet casting kit: geoptimaliseerde spalktherapie voor veulens met aangeboren hyperflexie

 

De OrfiVet casting kit is een geoptimaliseerde spalkenkit voor veulens die geboren zijn met te korte pezen, een aandoening dat ook wel gekend is als aangeboren hyperflexie. Hiervoor werden 2 nieuwe materialen ontwikkeld: de paddingkous en de Orficast spalk. De paddingkous is zoals de naam al indiceert een sok die aan de binnenzijde voorzien is van watten. Orficast is een thermoplastisch textiel. Met OrfiVet wordt spalktherapie efficiënt en beginnersvriendelijk.

Aangeboren hyperflexie ter hoogte van de vetlok en/of de carpus is een veelvoorkomende standafwijking bij veulens. Veulens met deze afwijking worden geboren met te korte pezen. Milde hyperflexie lost zichzelf op met eventueel de hulp van enkele manuele stretchsessies en andere oefeningen. Bij ergere gevallen zullen deze behandelingsmethoden niet volstaan. In deze gevallen zal de dierenarts zo snel mogelijk moeten overschakelen op spalktherapie om het atletische potentieel van het veulen te beschermen.

In dit project werden de bestaande spalksystemen met elkaar vergeleken en geanalyseerd op technologisch, economisch en menskundig gebied. Er werd vastgesteld dat de huidige technieken zeer arbeidsintensief, tijdrovend en ervaringsgebonden zijn voor de dierenarts. Deze nadelen vinden hoofdzakelijk hun oorsprong in de dunne en fragiele huid van het veulen dat zeer gevoelig is voor druk- en schuurwonden. Dit geeft de dierenarts weinig marge voor onnauwkeurigheden bij zowel de aanmaak van de spalk als de applicatie en de opvolging ervan.

Op basis van deze knelpuntanalyse werden twee deeloplossingen voorgesteld om spalktherapie te optimaliseren voor zowel het veulen als de dierenarts. De eerste deeloplossing neemt de voordelen van de 2 meest geaccepteerde spalkmaterialen samen in een nieuw thermoplastisch spalkmateriaal: Orficast. De tweede interventie reduceert het aantal benodigde lagen voor de applicatie van de spalk door de functies van de eerste 3 lagen (watten, rekverband en tape) samen te nemen in een nieuw product: de paddingkous. De twee deeloplossingen werden samengevoegd in de OrfiVet casting kit.

Contact

Eefje Merckx
eefje.merckx2000@gmail.com 

CL1R1SZ