Artificieel gegenereerde visualisaties en de ontwerper

Dries Bierens

Master Productontwikkeling
2022 — 2023

onderzoek

promotoren
Jouke Verlinden

Artificieel gegenereerde visualisaties en de ontwerper

 

Hoewel generatieve AI alomtegenwoordig is geworden in verschillende domeinen, bleef de implementatie ervan in productontwikkeling grotendeels onderbelicht.

Het onderzoek, uitgevoerd op basis van literatuuronderzoek, een workshop, experimenten en gesprekken met experts, onthult dat visueel generatieve AI een waardevolle bijdrage kan leveren aan het ontwerpproces. Het kan dienen als een bron van inspiratie, ondersteuning bieden bij het vormgeven en helpen bij het conceptualiseren van nieuwe ideeën. Een opvallend resultaat van het onderzoek is de ontwikkeling van een machine binnen het concept van ‘provocative design’. Deze machine tekent, op basis van masterproeven van de afgelopen jaren, nieuwe ontwerpen om reflectie en discussie over de implicaties van deze technologie uit te lokken.

De overkoepelende conclusie van het onderzoek benadrukt het belang van een ontwerpproces en de mogelijkheid om dit proces te versterken door gebruik te maken van artificiële intelligentie. Door visueel generatieve AI-modellen te omarmen, kunnen ontwerpers profiteren van nieuwe mogelijkheden en innovatieve perspectieven.

 

 

 

Contact

Dries Bierens
bierens3s@gmail.com 

CL1R1SZ