O’CULO: Een serious game rond culturele bewustwording

Doris Van Boxem

Master Productontwikkeling
2022 — 2023

onderzoek

promotoren
Kristof Vaes
Dirk Van Rooy

O’CULO: Een serious game rond culturele bewustwording

 

O’CULO is een serious game die die ontwerpers helpt zich meer bewust te worden over culturele verschillen en hoe deze het ontwerpproces kunnen beïnvloeden. Het bord- en kaartspel bestaat uit drie levels en is gebaseerd op literatuuronderzoek, psychologische kaders en bijdragen van experts omtrent het thema cultuur. O’CULO is educatief, vermakend en draagt bij tot een inclusievere wereld. 

O’CULO is een serious game die ontwerpers helpt zich meer bewust te worden over culturele verschillen en hoe deze het ontwerpproces kunnen beïnvloeden. De afgelopen decennia evolueren we alsmaar meer richting een inclusievere samenleving. Ook de wereld van ontwerp draagt hier zijn steentje aan bij. Inclusiviteit is de nieuwe norm, maar één aspect van inclusief ontwerp blijft vandaag de dag nog onderbelicht en dat is de invloed van culturele achtergrond.  Ontwerpers zijn zich vaak nog onvoldoende bewust van hun eigen culturele bias en de nood aan cultuursensitief ontwerp.

O’CULO is een tool die spelers laat kennismaken met culturele verschillen, hen de confrontatie met hun eigen bias laat aangaan en dialogen over dit thema genereert. Bij de ontwikkeling van deze serious game is er veel aandacht gegaan naar het scheppen van een veilige omgeving waarin spelers, in welke culturele samenstelling dan ook, zich goed en comfortabel voelen. De serious game is gebaseerd op literatuuronderzoek, psychologische kaders en bijdragen van experts en is zo opgebouwd dat het een positieve sfeer creëert waardoor spelers culturele conversaties aangaan, ervaringen willen delen en leren van elkaar. Het brede karakter van O’CULO maakt deze serious game niet alleen geschikt voor de wereld van ontwerp, maar ook voor onderzoek, communicatie en voor iedereen die wil bijleren over culturele verschillen en zo wil bijdragen tot een inclusievere wereld.

Contact

Doris Van Boxem
doris.van.boxem@hotmail.com 

CL1R1SZ