fier

Deborah Deschuttere

Master Interieurarchitectuur
2021— 2022

studio
Re-use Modern Interiors

promotoren
 Iris Van Der Schueren
Paul Wauters

fier

 

Voor de masterproef werd de opdracht gegeven om een modernistisch erfgoed na de Tweede Wereldoorlog te herbestemmen. Mijn masterproef gaat over de L-blok van de Fierensblokken, gemaakt naar het ontwerp van architect Gustaaf Fierens. Het gebouw is herbestemd naar een ontmoetingscentrum in combinatie met vijf verschillende sociale woningen.

In de Sint-Andrieswijk in Antwerpen staan De Fierensblokken, bestaande uit 2 gebouwen, namelijk het hofgebouw en de L-Blok naar het ontwerp van architect Gustaaf Fierens. In deze masterproef wordt de L-blok behandeld, gelegen tussen de Van Craesbeeckstraat en de Willem Lepelstraat. Ik heb in mijn ontwerp de Fierensblokken een herbestemming gegeven waarbij ik rekening heb gehouden met de materialen en de sfeer van oudsher. Aangezien binnen aanzienlijke tijd de Van Craesbeeckstraat autoluw zal worden, betekent dit dat er meer ruimte gecreëerd wordt voor de bewoners van de blokken en zijn bezoekers. De toegankelijkheid tussen de gebouwen wordt dusdanig geoptimaliseerd.

Het gebouw is herbestemd naar een ontmoetingscentrum in combinatie met vijf verschillende sociale woningen. Zo zijn er studio’s, een-, twee- en drieslaapkamerappartementen, een bibliotheek, een cafetaria, ateliers en tentoonstellingsruimtes, kinderopvang, werk- en studeerruimtes, praatgroepen, leslokalen, stille ruimtes en voordrachtruimtes. Het gebouw zal een plaats worden waar mensen fier mogen zijn op wie ze zijn, fier mogen zijn op wat ze doen en fier mogen zijn op de Fierensblokken.

 

Contact

Deborah Deschuttere
deborah.deschuttere@hotmail.com 

CL1R1SZ