Cultuurhuis AC Groenplein

Catho Vertessen

Master Interieurarchitectuur
2022— 2023

studio
Re-use of Modernist Buildings

promotoren
Iris Van der Schueren

Cultuurhuis AC Groenplein

 

Het oude Administratieve Centrum in Hasselt wordt een culturele hub waar jong en oud haar creativiteit kan loslaten in een ontspannen omgeving.

Het oud Administratief Centrum, gelegen aan het Groenplein en oud Stadhuis in centrum Hasselt, staat sinds 2021 leeg en komt in aanmerking voor herbestemming. Het gebouw (1960-68) is ontworpen door architect Louis Ghysebrechts en heeft uitgesproken brutalistische kenmerken. In 2022 kondigde stad Hasselt een nieuwe bestemming voor de site aan: Cultuurhuis AC Groenplein.

Een creatieve hub met cinemazalen, een vlakkevloertheater, ateliers en een cultuurcafé. Dit masterproefontwerp geeft het volledige programma van eisen een plek.

De verschillende nieuwe functies worden verspreid over het hele gebouw. Om deze functies te verbinden voorzie ik twee vides. Eén tussen het gelijkvloers en de kelder om meer licht in de donkere kelder te doen binnenvallen. Een tweede tussen het gelijkvloers en het eerste niveau om de inkomhal meer te verbinden met het cultuurcafé. De openingen, die een visuele en akoestische connectiviteit mogelijk maken, creëren een gevoel van samenhang en kunnen de communicatie tussen verschillende delen van het gebouw verbeteren. Bovendien fungeren de vides als een centraal punt in het gebouw, waardoor de gebruikers zich meer verbonden zullen voelen met de ruimte en de activiteiten eromheen. Om de maakplekken zo veelzijdig mogelijk te maken, is er op elke verdieping een atelier te vinden. Deze zijn steeds te bereiken door een grote goederenlift waardoor de voorwerpen efficiënt doorheen het gebouw kunnen bewegen. 

Contact

Catho Vertessen​
catho1204@gmail.com 

CL1R1SZ