Nazomo

Christophe Demarbaix

Master Productontwikkeling
2020 — 2021

ontwerp

promotoren
Paul Bailleul
Maxim Sayevitch

NAZOMO 

Nazomo is een totaaloplossing voor het monitoren van ouderen in woonzorgcentra, die zorgt voor een veiligere en betere nachtrust. Een ontworpen bedsensor in combinatie met bewegingssensoren en domotica zal de bewoners in woonzorgcentra monitoren tijdens de nacht. De sensoren verzamelen gegevens en statistieken over de toestand, routine en slaappatroon van de bewoners en geven een gepersonaliseerde melding bij ongewoon gedrag.

Nazomo is de masterproef van Christophe Demarbaix gerealiseerd in het academiejaar 2020-2021, onder begeleiding van Paul Bailleul (Productontwikkeling UA). Maksim Sayevitch  van het domotica bedrijf TELETASK trad op als externe promotor. In dit project werd er gezocht naar een veilige en betrouwbare oplossing om ouderen in woonzorgcentra te monitoren. Het eindresultaat is een ontworpen bedsensor in combinatie met bewegingssensoren en domotica. De slimme sensoren verzamelen gegevens en statistieken over de toestand, routine en slaappatroon van de bewoners en geven een gepersonaliseerde melding bij ongewoon gedrag.

Aan de hand van de data  van de sensoren krijgt het zorgpersoneel een beter inzicht over de bewoners en kunnen  ze  de werking van de shifts hierop afstellen. Dit zorgt voor efficiëntere shifts en een hogere veiligheid tijdens de nacht. De ouderen worden ‘s nachts niet onnodig gestoord maar krijgen toch sneller hulp wanneer het echt nodig is. De kans dat ouderen uren onopgemerkt zonder hulp zitten na een valincident wordt minimaal.

Het betere inzicht in de dagelijkse routine en slaappatroon van de ouderen zorgt ervoor dat het zorgpersoneel eenvoudige leefstijladviezen en cognitieve technieken kan aanleren op basis van de gegevens en grafieken. Dit moet leiden tot een beter slaappatroon en een daling in het gebruik van slaapmedicatie.

Contact

Christophe Demarbaix
christophe@demarbaix.com

CL1R1SZ