Bibliotheek

Cheuk tang

Master Interieurarchitectuur
2019 — 2020

studio
KMKG

promotor
Eva Storgaard

BIBLIOTHEEK

De bibliotheek maakt deel uit van het Koninklijk Museum voor Kunst en Geschiedenis in het Jubelpark te Brussel. Eén van de huidige problematieken waar de bibliotheek mee geconfronteerd wordt is het gebrek aan ontsluiting. De toegankelijkheid is ondergeschikt aan het museum zelf. Hierdoor zijn bibliotheekbezoekers en het personeel genoodzaakt het museum te doorkruisen indien ze gebruik willen maken van de bibliotheek.

In mijn masterproef tracht ik de autonomie van de bibliotheek t.o.v. de rest van het museum te realiseren door de verschillende functies van dit deel van het gebouw te reorganiseren.

Ten eerste bevindt zich op het gelijkvloers een nieuw geplaatste cafetaria. Het is de eerste ruimte van het interieur die de bezoeker tegenkomt en dus is het belangrijk dat er een uitnodigend gevoel wordt gecreëerd. De ruimte dient als ontmoetingsplek waarin sereniteit, kalmte en ontspanning centraal staan en waar bezoekers en medewerkers samenkomen. Verder omvat het tweede verdiep drie leeszalen, waarbij elke ruimte een andere soort van werkzaamheid onderbrengt. De ronde ruimte concentreert zich op de individuele werkzaamheid, de kleine narthex is bedoeld voor kleine groepen en grote groepen kunnen gebruik maken van de grote narthex. Ten slotte is de derde verdieping voorzien van een leeszaal en boekenreserve. Hier wordt de scheiding tussen publiek en privé doorbroken door de twee ruimtes met elkaar te verbinden d.m.v. enkele raampartijen. Op deze manier krijgt de bezoeker een idee van wat er achter de schermen gebeurt.

Contact

Cheuk Tang
cheuknam_tang@hotmail.com

CL1R1SZ