Houtverbond

Charlotte De Pesseroey

Master Architectuur
2022 — 2023

studio
Inhabiting the World x ISTT

promotoren
Nathan De Feyter
Frederik Vandyck

Houtverbond

 

Dit actieonderzoek vindt plaats in een oude mijnstad in Suriname. Met de lokale bevolking wordt er een bank ontworpen en gemaakt, waarbij het meubel een verlaten theater moet reactiveren. De bank wordt niet alleen ingezet als eindproduct. Het ontwerp- en maakproces dienen mogelijke knelpunten en hoopvolle kiemen van de ambacht te tonen die zullen bijdragen aan de analyse van de houtbewerkingscultuur in Moengo.

Het onderzoek begint bij een foto van enkele banken. De bank uit steen staat in de zon aan een drukke weg en is neergezet door het oude mijnbedrijf. De twee anderen uit hout staan in de schaduw aan een voetbalveld en zijn daar geplaatst door de bewoners van de stad. Deze foto toont de gelaagdheid van Moengo als oude mijnstad die op zoek is naar een nieuwe identiteit.

Geïnspireerd door de banken van Moengo, wordt in deze thesis onderzocht welke culturele waarde de lokale houtbewerkingsambacht heeft en welke rol deze kan spelen bij de herwaardering van de oude bauxietstad.

De bank wordt geïntroduceerd als medium in dit ontwerpend participatief actieonderzoek. Door samen met de lokale bevolking een bank te maken, worden de verschillende actoren in de houtsector van Moengo blootgelegd. Vervolgens wordt onderzocht hoe deze actoren en hun onderlinge relaties ondersteund kunnen worden, met als doel de houtbewerkingscultuur in Moengo te versterken, en zo een oplossing te bieden voor de verloedering van de stad. 

Contact

Charlotte De Pesseroey
charlottedep@hotmail.com 

CL1R1SZ