Uitstraling 

Camille Michiels

Master Interieurarchitectuur
2021— 2022

studio
Re-use Modern Interiors

promotoren
 Paul Wauters 
Iris Van der Schueren

Uitstraling 

 

In de studio Re-use Modernist Buildings herbestemde ik een voormalig kantoorgebouw van Royale Belge, ontworpen door Axel Ghyssaert, tot veilinghuis voor kunst, antiek en design in Brugge. 

Het gebouw heeft zijn adres op de Jan Breydellaan 107 en is gericht naar de aangrenzende Bevrijdingslaan, een invalsweg naar Brugge, waardoor het zich wegricht van de aangrenzende woonwijk. Ook de volledige afwerking uit brons zonwerend spiegelglas draagt bij tot het gebouw zijn aanwezige exclusieve, mysterieuze en, in zekere mate, afstandelijke karakter. Mijn onderzoek naar een geschikte herbestemming en doelpubliek werd ook beïnvloed door de ondergrondse autoparking en het plan libre met een totale binnenoppervlakte van zo’n 4.000 m2.

Met mijn ontwerp ‘Uitstraling’ wordt het voormalige kantoorgebouw voor Royale Belge in Brugge herboren tot veilinghuis voor kunst, antiek en design. Het luxueus karakter van het brons spiegelend exterieur wordt binnen vertaald in een combinatie van elementen uit notenhout en neutrale warmgetinte materialen, die dienen als blank canvas voor te exposeren loten.

Een centraal volume uit bleke zichtbeton huisvest een donkere expositieruimte op het gelijkvloers en een dubbelhoge roepzaal op de bovenliggende twee verdiepingen. Het fungeert als kern van het gebouw en verbindt de uiterst oostelijke vleugel, met lichtrijke expositieruimtes, en de meest westelijke vleugel, met kantoren en ateliers, zodat de grens tussen publieke en private functies vervaagt. De kern brengt het veilinghuis tot leven en wekt mysterie, nieuwsgierigheid en klasse op met zijn aanwezige uitstraling, net zoals het exterieur van het gebouw doet.

Contact

Camille Michiels
camillemichiels99@gmail.com 

CL1R1SZ