Woningdelen als tool voor sociale- mix en interactie  voor jongeren; expats/uitwisselingsstudenten, Belgen en nieuwkomers

Buşra Smet

Master Interieurarchitectuur
2022— 2023

studio
thesis

promotoren 
Els De Vos
Sam Vanhee
Louis Debersaques

Woningdelen als tool voor sociale- mix en interactie  voor jongeren; expats/uitwisselingsstudenten, Belgen en nieuwkomers

 

We hebben twee probleemstukken. Enerzijds is er sprake van een overwegend homogene socio-economische samenstelling van de bewoners in cohousing, waarbij de meerderheid tot de middenklasse behoort en er sociale contacten zijn door middel van gemeenschappelijke ruimten. Anderzijds is er een schaarste aan kwalitatieve woningen voor nieuwkomers: “vluchtelingen”, waardoor ze vaak geïsoleerd wonen ten opzichte van de Belgen.

Woningdelen valt als een woonvorm onder cohousing. Hier wonen verschillende huishoudens onder één dak en hebben ze vaak een privéslaapkamer. Andere ruimten zoals de keuken, woonkamer, badkamer enz. zijn gemeenschappelijk en delen de bewoners met elkaar. Dit zorgt ervoor dat ze meer sociaal contact hebben. Woningdelen wordt gekozen door jongvolwassenen, daarom denk ik dat jonge nieuwkomers ook baat kunnen hebben bij deze woonvorm. Op deze manier wordt woningdelen diverser en hebben nieuwkomers de mogelijkheid om kwalitatief te wonen en krijgen zij bovendien handvaten om te integreren in de lokale samenleving.

Door middel van interviews met een diverse groep bewoners, bestaande uit Belgische bewoners, uitwisselingsstudenten/expats en nieuwkomers die woningdelen, en het gebruik van beeldmateriaal en plattegronden, werd een analyse gemaakt van gemeenschappelijke- en privéruimten en de sociale contacten in de ruimten. Daarnaast heb ik interviews gedaan met nieuwkomers die alleen wonen om hun perspectieven en ruimtelijke behoeften met betrekking tot het woningdelen te verkennen.

Het veldonderzoek toont aan dat woningen met vijf of zes slaapkamers en gemeenschappelijke ruimten zoals een woonkamer, keuken, eetkamer, buitenruimte en gemeenschappelijke werkruimte kunnen voldoen aan de behoeften van deze doelgroepen. Er kunnen zowel privébadkamers als gemeenschappelijke badkamers aanwezig zijn. De gemeenschappelijke badkamers kunnen gedeeld worden door Belgen en nieuwkomers, de privébadkamers zijn voor de expats. Uit dit onderzoek blijkt verder dat woningdelen een woonoplossing kan zijn voor nieuwkomers, echter is het voornamelijk gunstig wanneer ze woningdelen met Belgen.

Contact

Buşra Smet
busragguness@gmail.com 

CL1R1SZ