Blancefloerlaan

Britt Gijzen

Master Interieurarchitectuur
2019 — 2020

studio
Reuse Modernist Buildings

promotoren
Paul Wauters
Annelien Grandry 

BLANCEFLOERLAAN

In tijden waarin ‘social distancing’ het nieuwe normaal is geworden, zal dit project op Linkeroever het gevoel van ‘social togetherness’ kunnen waarborgen. Mijn ontwerp zal een antwoord bieden op de verschillende problematieken rondom huisvestiging op Linkeroever. De vraag naar andere woonvormen en de nood aan een sociale mix vormen de basis van mijn ontwerpbeslissingen.

De veelzijdige visie speelt in op een diverse doelgroep, hierdoor is sociale diversiteit één van de kernpunten in het project. De verschillende woontypologieën versterken deze diversiteit en bieden opties voor variërende woonsituaties. De woontypologieën zijn georganiseerd in mate van collectiviteit. Op het gelijkvloers en op de 1e en 2e verdieping zijn de appartementen gekaderd binnen het concept ‘Centraal wonen’; autonome privé-woonsten met beperkt gedeelde ruimtes en met directe toegang tot de openbare tuin. Op de verdiepingen 3 tot en met 6 bevinden zich de ‘Cluster units’; verhuurbare appartementen gericht op kleinere huishoudens met op iedere verdieping uitgebreidere gedeelde ruimtes. Hierbij is het stimuleren van ontmoeting een kernwaarde binnen het project. Deze ontmoeting zal natuurlijk ontstaan door de gecreëerde mogelijkheden in het ontwerp. Deze ontmoetingsmogelijkheden zijn gecreëerd voor zowel de bewoners als voor de mensen uit de buurt. Een openbare tuin, commerciële ruimtes voor horeca en handel, ontmoetingsruimtes voor de bewoners, een gedeelde wasplaats en een verhuurbare logeerkamer stimuleren deze ontmoeting. De mix van verschillende mate in zowel collectiviteit als woontypologieën en de doorgroeimogelijkheden binnen het gebouw zorgen voor een toekomstgerichte ontwerpvisie. Het interieurontwerp toont ook deze toekomstgerichte ontwerpvisie. Er is niet voor één doelgroep ontworpen, daarom is er een basis voorzien van hoofdmaterialen en maatmeubilair voor ieder appartement. Deze basis is aan te vullen met één van de drie interieursferen gebaseerd op materialen van ‘Reform’. In de toekomst kan er voor een andere interieursfeer gekozen worden, waarbij de basis gelijk blijft en de kast- en keukenfrontjes kunnen worden aangepast.

Contact

Britt Gijzen
britt@famgijzen.com