Laden van EV’s aan de publieke laadinfrastructuur in de stad vergemakkelijken

Brent Mantels

Master Productontwikkeling
2021 — 2022

ontwerp

promotoren
Regan Watts
Steven Van Deun

Laden van EV’s aan de publieke laadinfrastructuur in de stad vergemakkelijken

 

Het resultaat van deze masterproef is de MyCharge app waarin meerdere services worden aangeboden. Deze hebben als doel de gebruiker te helpen bij het laden van een elektrische wagen in de stadscontext. Via de app kan de gebruiker onder andere een publieke laadplaats reserveren of inzicht krijgen in de verschillende kosten van het laadproces. Ook wordt de gebruiker na de laadsessie via de app naar een andere parkeerplaats geloodst. 

De masterproef bevindt zich in een hyperactuele context, namelijk het laden van elektrische wagens. Specifiek in de stadscontext zullen zich problemen voordoen omdat veel mensen daar gebruik moeten maken van openbare laadinfrastructuur. Het resultaat van deze masterproef, de MyCharge service, helpt de gebruikers op drie manieren tijdens dit proces.

Het belangrijkste is dat het via de MyCharge app mogelijk wordt om laadplaatsen te reserveren. Zo wordt er zekerheid geboden aan de gebruiker en treden er minder frustraties op in het laadproces. De gebruiker zal nu niet meer onnodig veel tijd verliezen op zoek naar een vrije laadplaats. Als tweede krijgt de gebruiker via de app inzicht in de geladen energie en het totale kostenplaatje dat daarmee gepaard gaat. Zo kan de gebruiker alle kosten voor, tijdens en na de laadsessie raadplegen en komt deze nooit meer voor verrassingen te staan. De laatste service van MyCharge helpt de gebruiker om na de laadsessie te herparkeren. Zo wordt de laadplaats sneller vrijgemaakt voor de volgende gebruiker en wordt de laadinfrastructuur dus beter gebruikt. 

CL1R1SZ