MeloMi

Bram Van der Pas

Master Productontwikkeling
2021 — 2022

ontwerp

promotoren
Lukas Van Campenhout

MeloMi

 

Wegens gebrek aan tijd, kennis en middelen is het geven van muzieklessen voor leerkrachten in het lager onderwijs vaak een moeilijke opdracht en wordt muziek al snel naar de achtergrond verdrongen. MeloMi tracht hier verandering in te brengen door leerlingen de nodige tools aan te reiken om zelfstandig te leren musiceren, terwijl de leerkracht via een app de controle over het leerproces behoudt.

MeloMi bestaat uit een combinatie van muziekkits en een app. Elke muziekkit bevat vier modulaire muziekinstrumenten en koptelefoons, waardoor telkens vier kinderen samen kunnen spelen. De instrumenten kunnen aan de hand van magnetische toetsenblokjes en sjablonen worden omgevormd tot een ritmisch, melodisch of harmonisch instrument. Bovendien kunnen de toetsen op en af het instrument worden gehaald om de bediening te vereenvoudigen en bijvoorbeeld enkel de toetsen van een specifieke toonladder beschikbaar te stellen. Daarnaast beschikt elke speler over een kantelbaar touchscreen dat zich op de centrale console te midden van de muziekinstrumenten bevindt.  De positie ervan bepaalt of de kinderen samen of apart spelen. Ook kunnen ze via de touchscreens verschillende geluidsinstellingen aanpassen en krijgen ze visuele ondersteuning tijdens het spelen.

De leerkracht kan via de MeloMi app verbinden met de muziekkits en allerlei muzikale oefeningen en spellen initiëren die de leerlingen kunnen volgen op hun touchscreens.  Via de app kan de leerkracht ook zien hoe elke leerling bij een oefening heeft gepresteerd. Dit geeft een beter zicht op de muzikale vaardigheden van de leerlingen en maakt het mogelijk om de oefeningen beter af te stemmen op de specifieke noden van elke leerling.

Tot slot is er de mogelijkheid om muziek van de leerlingen op te slaan en opnieuw te beluisteren. Op deze manier kunnen leerlingen efficiënter feedback krijgen en reflecteren over hun eigen spel, wat hun muzikale vaardigheden zal bevorderen.

 

Contact

Bram Van der Pas
bram.vanderpas@outlook.be 

CL1R1SZ