T’samen

Bette Breugelmans

Master Productontwikkeling
2022 — 2023

ontwerp

promotoren
Jan Meersman
Marjan Michels

T’samen

T’samen is een speelse productlijn bestaande uit drie complementaire spellen, die bijdraagt aan het beperkt aantal familiegerichte interventies in de geestelijke gezondheidszorg. De spellen bieden een houvast op moeilijke momenten bij een psychiatrische opname. ’T gesprek zorgt voor structuur bij familiegesprekken tijdens de opname. ’T huis biedt ondersteuning bij de gezinnen thuis na de opname. ’T Kaartspel kan op beide momenten nuttig worden ingezet.

T’samen is een productlijn bestaande uit drie complementaire spellen die bijdraagt aan het beperkt aantal familiegerichte interventies in de geestelijke gezondheidszorg. Meer specifiek zijn deze producten ontwikkeld als ondersteuning bij een psychiatrische opname van adolescenten.

Het eerste spel, ’T gesprek, vormt een basis om een constructief therapiegesprek rond op te bouwen. Het biedt zorgverleners een methode om alle deelnemers of gezinsleden evenwaardig te betrekken in de dialoog. Door het overzichtelijke emotiebord, worden emoties letterlijk ‘tastbaar’. Familieleden leren hun gevoelens identificeren en benoemen in het spel. Door een verbinding te leggen tussen de fysieke elementen van het bordspel en de conversatie, leren gezinnen de basisprincipes van verbindende communicatie.

Het tweede spel ’T huis biedt het gezin ondersteuning in de moeilijke periode na de opname. Het geeft gezinnen concrete handvaten om zelfstandig te werken aan verbondenheid en onderlinge ondersteuning binnen het gezin. Het spel legt de focus op essentiële, fundamentele communicatie en deelt behoeftes op in drie heldere categorieën. ’T huis stimuleert zelfreflectie, helpt je behoeftes erkennen en ondersteunt in het formuleren van een hulpvraag naar de rest van het gezin toe. ‘T huis verlaagt de drempel om als gezin elkaar te ondersteunen bij moeilijke momenten.

‘T kaartspel bestaat uit een aantal emotiekaarten, waarop telkens een gevoel staat geschreven. Onder het gevoel staan een aantal vragen die zelfreflectie bevorderen. De kaarten kunnen op veel verschillende manieren worden gebruikt, in combinatie met de andere spellen of op zichzelf. Ze stimuleren zelfreflectie en bieden inspiratie bij conversatie.

CL1R1SZ