schone slaper: een bedbodem, aangepast aan de veranderende slaapbehoeften van een kind in ontwikkeling

Bas van de Camp

Master Productontwikkeling
2022 — 2023

ontwerp

promotor
Ivo Dewit

schone slaper: een bedbodem, aangepast aan de veranderende slaapbehoeften van een kind in ontwikkeling

 

De gebruikers kunnen de modules of onderdelen van de bedbodem in- en uitwisselen. Backstage wordt ervoor gezorgd dat de geretourneerde onderdelen terug ingezet kunnen worden. Het retourneren van de onderdelen wordt gestimuleerd door de gebruikers te vergoeden. Daarna ondergaan de onderdelen een kwaliteitscontrole en indien nodig refurbishment of recyclage volgens de cascadewerking van hout. Het ontwerp is modulair, demonteerbaar en wordt voorzien van een digitale identiteit.

Vanwege steeds veranderende, tijdelijke mode- en seizoenstrends is er een overmatige consumptie en vroegtijdige afdanking van meubilair. Dat veroorzaakt jaarlijks 10 miljoen ton afval, in de Europese Staten alleen al, en is dus een kostbaar verlies aan schaarse materialen. Er is namelijk een toekomstig grondstoffentekort dat vandaag al zorgt voor onzekere materialentoevoer en forse prijsstijgingen voor iedereen in de waardenketen van de meubelindustrie.

Schone slaper is het productontwerp van een bedbodem voor een duurzame productdienstcombinatie, aangepast aan de veranderlijke slaapbehoeften van een kind in ontwikkeling resulterend uit een onderzoeks- en ontwerptraject naar alternatieve consumptie in de meubelsector.

De bedrijfswerking is als een materialendepot, waarbij de eindigheid van grondstoffen wordt gekoppeld aan de oneindigheid van dienstverlening. Gebruikers kunnen, o.b.v. de veranderlijke behoeften, de modules of onderdelen van de bedbodem in- en uitwisselen.

Backstage wordt ervoor gezorgd dat de geretourneerde onderdelen en materialen zo hoogwaardig mogelijk terug ingezet kunnen worden. Het retourneren van de onderdelen wordt gestimuleerd door de gebruikers te vergoeden op basis van zorgvuldig gebruik. Daarna ondergaan de onderdelen een kwaliteitscontrole en indien nodig refurbishment of recyclage volgens de cascadewerking van hout.

De bedbodem is ontworpen als een grondstoffendepot en is modulair en demonteerbaar. De onderdelen en modules worden samengesteld via duurzame verbindingen. Dat zijn verbindingen, die meermaals lossend, sterk genoeg voor de gebruiksbelasting en gebruiksvriendelijk te monteren zijn.  Elk onderdeel wordt gekoppeld aan een digitale identiteit, voor o.a. het beheer van het materialen- en grondstoffendepot en dient ook als communicatiekanaal voor de bijhorende voordelen.

Contact

Bas van de Camp
basvandecamp.2000@gmail.com 

CL1R1SZ