HydRoof 
Semi-automatische dakreiniging

Bart Bleys

Master Productontwikkeling
2021 — 2022

ontwerp

promotor
Paul Bailleul

HydRoof
Semi-automatische dakreiniging

 

HydRoof biedt een oplossing voor een betere veiligheid van dakwerkers. Het is een semi-automatisch reinigingssysteem voor daken in een veilige werkomgeving op een efficiënte en duurzame manier.

De markt kent weinig commerciële innovaties om dakreiniging te vereenvoudigen en te automatiseren. Werken op een dak is een zware stiel en het percentage ongevallen kent nog steeds één van de hoogste ongevalcijfers ten opzichte van andere risicosectoren. Niettegenstaande de organisatie van een goed uitgedachte werfinrichting en het dragen van een veiligheidsgordel levens kunnen redden, blijft het risico zeer groot voor dakwerkers.

Hydroof helpt om een veilige werkomgeving te creëren voor werknemers en het ongevalsrisico te verlagen bij dakreiniging. Het is een semi-automatisch reinigingssysteem op stoom bestaande uit een klem, een rail en een robot. De robot is verbonden met een hogedrukslang en wordt gedurende heel de operatie bestuurd via een operator die vanuit de hoogwerker alles kan aansturen en opvolgen met een afstandsbediening. De operator kan hierdoor dakinspectie en reinigingen uitvoeren op het dak. De inklemming op het platform wordt bepaald door de twee horizontale buisprofielen. De hoogte kan men instellen via de schuifbare inklemming. Door middel van een universeel klemsysteem is het apparaat bruikbaar op verschillende liftsystemen. ​​

Het grootste economische voordeel wordt gecreëerd door een vermindering in arbeidskost waar men de taak zelfstandig kan uitvoeren. Dit biedt een grote meerwaarde op de arbeidsmarkt.

CL1R1SZ