Dementiedorp

Axelle Fleurbay

Master Interieurarchitectuur
2019 — 2020

studio
psychologie van de ruimte

promotoren
Eva Storgaard
Marjan Michels

DEMENTIEDORP

Een site waar een dementerende en partner autonoom samenleven. Een dorp in een stedelijke omgeving.

De dag van vandaag zijn er steeds meer dementerende ouderen, te danken aan de vergrijzing. Zo hebben we volgens Steyaert en Meeuws (2015) naar schatting 116.000 mensen met dementie in Vlaanderen. Daarvan woont ongeveer zeventig procent thuis.

Hieruit volgde de idee om een doorstroomwoning te realiseren voor dementerenden. De gekozen site (Aragonstraat 1 te Lier) kent een gunstige locatie met een goede toegankelijkheid. Verder is er in de site een ingesloten U-vorm af te lezen, waarbij er op de begane grond ruimte kon gegenereerd worden waarbij de bewoners bewegingsvrijheid kregen.

In de site werd een invulling gemaakt die de basisidee beantwoordt, vormgegeven door middel van twee visies. Op het gelijkvloers staat de visie ‘dementie en beweging’ centraal. De begane grond werd vormgegeven als een mini ‘dementiedorp’ en kreeg verschillende openbare functies ter beschikking. Een gemeenschappelijke tuin kan alle bewoners laten interacteren met elkaar. Op het eerste en tweede verdiep werden er units vormgegeven. Deze zijn geschikt voor de dementerende en zijn/haar partner. Binnen de woonunits werden twee uitgangspunten verwerkt. Deze waren ‘dementie en zicht’ en ‘dementie en tast’.

Ook werd er nog een extra unit voorzien voor twee zorgverleners die ten allen tijden geconsulteerd kunnen worden. Op die manier kan de dementerende en zijn partner autonoom wonen. Ze krijgen voldoende privacy toegewezen, kunnen hulp inroepen waar nodig en hebben alles ter beschikking zonder dat ze het gebouw hiervoor moeten verlaten.

Contact

Axelle Fleurbay
axelle.fleurbay1@hotmail.com

CL1R1SZ