Herinterpretatie bibliotheek Driehoek tot belevingsbibliotheek

Anouck Tahon

Master Interieurarchitectuur
2022— 2023

studio
Re-use of Modernist Buildings

promotoren
 Iris Van der Schueren
Paul Wauters

Herinterpretatie bibliotheek Driehoek tot belevingsbibliotheek

In het Unesco-manifest voor bibliotheken staat dat een bibliotheek een voorziening is die iedereen gelijke toegang tot informatie wil bieden en die gelijke kansen voor iedereen bevordert. Vroeger waren daar boeken voor nodig, nu zijn dat misschien derde plekken waar mensen vrij kunnen praten en kennis delen. De bibliotheek is de derde plek bij uitstek, maar hoe betrek je de lokale omgeving hier zo goed mogelijk bij?

Bibliotheek Driehoek te Ekeren uit 1968, ontworpen door architect Jacques Boeren, is een naoorlogs modernistisch gebouw. Het interieur wordt gekenmerkt door een centrale vide omgeven door een zwevende gaanderij op de eerste verdieping. Het interieur is verouderd en heeft eerder vorm van een klassieke bibliotheektypologie. Volgens het zogenaamde BIB-plan van de stad Antwerpen dient het een flexibele opstelling te hebben. Daarnaast zijn momenteel enkel de gelijkvloers en eerste verdiep in de bibliotheek publiek toegankelijk gesteld en willen de leidinggevenden van de bib dit uitbreiden tot het tweede verdiep en het kelderverdiep. Er is dus nood aan een herziening van de huidige toestand. In dit ontwerp optimaliseer ik daarom de routing, ruimte-indeling, licht-, kleur- en materiaalgebruik.

Om de ruimtelijke kwaliteiten van het kelderverdiep te verhogen en meer daglicht te voorzien, creëer ik extra vides ter hoogte van de raamopeningen. Daarnaast vergroot ik de laagdrempeligheid van de bibliotheek. Dit doe ik door een flexibel en dynamisch meubelstuk te plaatsen in de vitrine. Hiermee komen passanten in aanraking met een seizoensgebonden selectie van boeken, alsook andere nieuwtjes. Ook voorzie ik in het gebouw een doorgang naar basisschool 3Hoek. Ten slotte ontwierp ik een dakterras met een kleine bistro op het derde verdiep waar bezoekers hun bevindingen kunnen delen.

Contact

Anouck Tahon
anouck.tahon@hotmail.be 

CL1R1SZ