Cohousing en Workspace Veritas

Ainhoa Ruts

Master Interieurarchitectuur
2021— 2022

studio
Re-use Modern Interiors

promotoren 
Iris Van der Schueren
Paul Wauters

Cohousing en Workspace Veritas

 

Herbestemmen van een modernistisch erfgoed tot cohousing project.

Cohousing en Workspace Veritas is de nieuwe herbestemming voor het voormalige hoofdkantoor van Veritas in Berchem, Antwerpen, dat ontworpen is door architect Léon Stynen en Paul De Meyer.

De site ligt aan de binnensingel en kijkt uit op de Antwerpse ring die daarachter ligt. De overkapping van de ring is een belangrijk argument in de keuze voor een herbestemming tot woonfunctie geweest aangezien er een groot groen gebied voor de deur komt.

Op de site bevinden zich Workspace en Cohousing Veritas. De kantoren zijn gericht op jonge startups  en bevinden zich op de gelijkvloerse verdieping. Cohousing heeft als doelgroep een combinatie van jonge en oudere mensen waardoor jong en oud samenkomen en voor elkaar gaan zorgen. Cohousing geeft een gevoel van een kleine gemeenschap. De sociale controle is hier hoger, maar privacy staat wel centraal.

Cohousing Veritas bestaat uit enerzijds gemeenschappelijke ruimtes: zitruimte, eetruimte, keuken, speelruimte, tuin, wasruimte, werkruimte, fietsenstalling, sanitair en berging. Anderzijds bestaat het uit 7 woonunits die woongelegenheid bieden aan een 25-tal personen.

Cohousing Veritas is een plaats waar verschillende gezinnen samen kunnen leven, maar met de nodige privacy. Deze plek is gecreëerd voor mensen die in hun woonwensen het samenleven zoeken. Er is een verblijfsomgeving ontworpen waar de bewoners heel wat gemeenschappelijke activiteiten kunnen organiseren, zowel in kleine als grotere groepen en zowel binnen als buiten.

Contact

Ainhoa Ruts
ainhoa.ruts@gmail.com 

CL1R1SZ